nlc.hu
Egészség

A koronavírus újabb változata

A brit mutáns után a koronavírus újabb változatát fedezték fel Angliában

Egyelőre nem tudni, hogy az új koronavírus-variáns veszélyesebb-e, de minden mutáció aggodalomra ad okot.
Koronavírus-mutáció vizsgálata laboratóriumban

A koronavírus újabb változatát fedezték fel az Egyesült Királyságban, ezért a szakértők még több tesztelést sürgetnek – írja a Guardian.

A vírus B1525 nevű változatát az Edinburghi Egyetem tudósai mutatták ki, és Anglián kívül Dániában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában – összesen 10 országban – azonosították. Az Egyesült Királyságban eddig 32 eset köthető az új variánshoz.

A vizsgálatok szerint a most felfedezett változat hasonlít a korábban megjelent brit variánshoz, és vannak olyan módosulásai, amelyek aggodalomra adnak okot. Ilyen például a vírus tüskefehérjéjének mutációja, amelynek nagy szerepe van abban, ahogy a vírus behatol a sejtekbe.

Egyelőre nem tudni, hogy a mutációk hogyan befolyásolják a vírus fertőzési képességét, illetve a betegség súlyosságát, de megvan az esélye annak, hogy a kórokozó ellenállóbb lehet egyes oltásokkal szemben. Ezért kell nagyobb figyelmet fordítani a tesztelésre.

(Kiemelt kép: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

További cikkek a koronavírus mutációiról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top