nlc.hu
Aktuális

A vírus brit mutációja miatt nő újra az esetszám 

A koronavírus brit mutációja miatt nő újra itthon az esetszám

Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak.
Koronavírus-járvány

„Jelen lehet Magyarországon is a koronavírus brit mutációja, és valószínűleg ez állhat az esetszámok növekedése mögött is”

– mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János elmondta, együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak.

Hozzátette, most úgy tűnik, hogy a védőoltások hatásosak a brit variáns ellen is, és megakadályozzák a súlyos betegség kialakulását, ezért fontos, hogy mindenki megkapja a vakcinát .Kitért arra is: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér.

„Egy biztos: ez a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani”– hangsúlyozta Szlávik János.

Januárban már a világ legalább hatvan országában mutatták ki a Nagy-Britanniában azonosított új koronavírustörzset.

A WHO januári tájékoztatása szerint tíz további országban tűnt fel a koronavírus ma már Magyarországon is jelen lévő korábbinál sokkal fertőzőbb mutációja. A vírus decemberben azonosított B.1.1.7 jelű mutációja akár 50-70 százalékkal is fertőzőbb lehet az eddig ismert változatnál .

Fotó: PixaBAy

(MTI)

Mi a helyzet a vakcina terén?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top