nlc.hu
Aktuális

Megkezdik az idősek oltását a Szputnyik V-tel.

Megkezdik az idősek beoltását az orosz vakcinával

Krónikus betegséggel nem rendelkező időseket küldenek Szputnyik-oltásra a fővárosi háziorvosok.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be, hogy megkezdik a Szputnyik V használatát a koronavírus elleni oltásra regisztráltak körében. A héten 560 fővárosi háziorvostól várják, hogy praxisonként öt-öt krónikus betegségekkel nem rendelkező főt értesítsenek a lehetőségről, és szervezzék meg az oltópontokra szállításukat. Müller Cecília szerint az orosz oltóanyagból sem áll rendelkezésre jelenleg „tetemes mennyiség”. December érkezett kétszer 3000 adag, amiből a vizsgálatok után most 2800 adagot „szabadítottak fel”. A tisztoofőorvos szerint az orvosok megkapják a Szputnyik leiratát, mert eddig volt némi bizonytalanság, hogy a használata milyen betegségeknél jelenthet problémát.

Müller Cecília elmondta, hogy eddig 291 ezren kapták meg az első, és több mint 110 ezren mindkét oltást.

Szputnyik V vakcina

Forrás: MTI / EPA / Bolíviai külügyminisztérium

A héten először kapnak használatra Pfizer vakcinát a háziorvosok. Müller szerint az ampulla tartalmát oldószerrel kell feloldani, így öt-hat személy oltását lehet biztosítani. Ezzel a korábbi a korábbi behívási rendben lehet folytatni az oltási programot a legidősebbek körében. Müller szerint a Pfizert kapó praxisok kijelölése hamarosan megtörténik, a NEAK erről listát ad ki. 2040 praxisnak juttatnak AstraZeneca vakcinát, egy ampulla 10 fő számára elég. Ebből az oltóanyagból a 18-60 év közötti krónikus betegek oltását kell megkezdeni. Az AstraZenecát kifejezetten a krónikus betegeknek szánják. A háziorvosoknak mérlegelési joga van, hogy kit választanak ki az oltásra.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek száma nem nőtt jelentősen, jelenleg 1079, sok tekintetben azonban nem csökken az esetszám, ami némi aggodalomra ad okot. Az első hullámmal szemben a második hullám süllyedő szakaszában nem folyamatos a csökkenés. A szennyvízvizsgálatok alapján például stagnált, vagy nőtt a kimutatott vírusörökítő-anyag mennyisége. Müller kérdésre elmondta, hogy Magyarországon eddig a brit vírusmutációt mutatták ki 24 esetben, dél-afrikai és a brazil változatot viszont még nem találtak.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top