nlc.hu
Egészség

Kínai vakcina Magyarországon

Megérkezett a kínai vakcina, a háziorvosok oltanak majd vele

Ha megvan az engedély, a háziorvosi rendelőkben fogják felhasználni a kínai oltóanyagot.

Megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából, ezzel már ötféle oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs  keddi, online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes elmondta, a kedden érkezett 550 ezer adag oltóanyag 275 ezer ember oltására elég. Ezzel a készítménnyel akkor kezdődhetnek meg az oltások, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az oltóanyag felhasználására engedélyt ad. Hozzátette, a kínai vakcinákat a háziorvosi rendelőkben fogják felhasználni.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a héten két ütemben jön a Pfizer/BioNTech 102 960 adag oltóanyag-szállítmánya: az első már kedden megérkezett a kórházi oltópontokra, a többit szerdára várják. Illetve az is, hogy e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik, valamint az oltócsapatok visszatérnek a szociális intézményekbe és folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása is.
  
 Galgóczi Ágnes a járványügyi adatokról elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 823-mal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ezzel együtt a járvány kezdete óta 389 622 embernél mutatták ki a koronavírust. Elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837-re emelkedett – fűzte hozzá. Beszámolt arról, hogy kórházban 3979 embert kezelnek a fertőzés miatt, közülük 318-an szorulnak gépi lélegeztetésre.

(via MTI)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgép a kínai Sinopharm vakcina első szállítmányával a fedélzetén a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgép a kínai Sinopharm vakcina első szállítmányával a fedélzetén a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Még több hír a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top