nlc.hu
Egészség

Egydózisú vakcina

Engedélyezték az egydózisú Janssen vakcinát

A vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől, ami alacsonyabb a már engedélyezett vakcinákhoz képest, de az egydózisos adagolás miatt nagy ugrást jelenthet majd az oltási programokban.

A Telex írta meg, hogy magyar idő szerint vasárnap hajnalban engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) a Johnson & Johnson gyógyszeripari óriáshoz tartozó Janssen koronavírus elleni vakcináját. Ez az első az eddig engedélyezett és engedélyközelben járó vakcinák közül, amelyből egy adag beadása is elegendő lehet a betegség elleni védelem kialakulásához.

Az FDA szerint a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az új oltóanyag jelentős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.

A Janssen szerint a vakcina a a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt, ezt az eddig három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá.

egydózisos koronavírus elleni vakcina

Fotó: Pixabay

További előnye a Pfizer-BioNTech és a Moderna már korábban engedélyezett vakcinájához képest, hogy a tárolása és a szállítása is egyszerűbb, mert sima hűtőben, 2-8 Celsius-fokon is sértetlen marad (hasonlóan a két azonos technológiájú, szintén vírusvektor-alapú oltóanyaghoz, a AstraZeneca vakcinájához és az orosz Szputnyik V-hez).

Az MTI híre szerint a Johnson and Johnson azt ígéri, hogy március végéig 20 millió adagot tud kiszállítani, nyárig pedig összesen 100 milliót. A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri.

Négy európai uniós ország, Ausztria, Csehország, Dánia és Görögország vezetője közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy a testület biztosítsa a Janssen koronavírus elleni vakcinájának mielőbbi megérkezését az Európai Unióba.

„Minél több nagy hatásfokú vakcinát tudunk bevetni, annál jobb” – fogalmazott a jóváhagyás előtt Anthony Fauci, az amerikai szövetségi kormány járványügyi illetékese.

Egészségügyi kérdés: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top