nlc.hu
Egészség

Duda Ernő: lehet keverni a különböző oltásokat

Immunológus: nem baj, ha két különböző oltást kapunk

Sputnikra Pfizer? Bármikor!
Sinopharm vakcina

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy az első és második alkalommal ugyanazt az oltást kapja-e a páciens, vagy egy másikat, sőt – mondta Duda Ernő immunológus Fiala Jánosnak a Keljfeljancsiban. A beszélgetést a 168 Óra szemlézte; azt írják, Duda Ernő szerint a vektorvakcinák, mint például a brit/svéd AstraZeneca és az orosz Szputnyik V keverhetőek, vagyis ha valaki az egyiket kapta elsőnek, a másikat is megkaphatja másodikna, az eredmény ugynaz lesz. Sőt, az, mRNS-alapú Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinák is keverhetőek a vektorvakcinákkal. Duda szerint egy messenger alapú oltás az embert az S-fehérje ellen immunizálja. Ha ezek után egy vektorvakcinát kap, az a vektor és az S-fehérje ellen immunizál: ez a fehérje lesz az, amit emlékeztet az oltás, ez ellen alakul ki az igazán hatásos védettség. A két oltástípus között az S fehérje tehát a közös nevező. Azt viszont hangsúlyozta, hogy nem jó ötlet hetekig tárolni az oltóanyagokat, hiszen így nő a meghibásodás esélye, mindet azonnal fel kellene használni, úgyis jön új adag.

Pontosan azt sem lehet tudni egyelőre, hogy milyen hosszan nyújtanak védettséget az oltóanyagok. Az eredeti vírussal szemben feltehetőleg néhány évig védettek leszünk, ha beoltanak minket – de a mutánsokkal szemben ez a védettség nem lesz 100 százalékos – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top