nlc.hu
Egészség

Kiderült: használ az antidepresszáns a covidos betegeknek

Kiderült: használ az antidepresszáns a covidos betegeknek

A Covid-járvány elleni harc vezetőjének, vagyis dr. Anthony Faucinak a főnöke azt nyilatkozta, hogy a fluvoxamine a Covid elleni harc arzenáljának részese lehet hamarosan.
Mentőautó belseje

A világ egyik legmagasabban jegyzett orvosi szaklapjában, a Journal of the American Medical Associationben  (JAMA) jelent meg egy tanulmány, amelyben 152 új típusú koronavírussal (Sars-CoV-2) igazoltan fertőzött beteget vizsgáltak. Az Index szemlézte a tanulmányt, a cikkükből kiderült, hogy a vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akik legfeljebb 7 nappal a bevonás előtt Covid-tünetekről számoltak be (láz, köhögés, izomfájdalom, enyhe légszomj, hasmenés, hányás, szaglás és ízérzés elvesztése, torokfájás), de nem szorultak oxigénre, tehát enyhébb, járóbetegként kezelt esetekről van szó. 

Az eredményekből kiderült, hogy az antidepresszánsként ismert, Magyarországon törzskönyvezett fluvoxamine-nal kezelt betegek körében a placebóval kezelt társaikhoz képest a betegség lefolyása jobban alakult, mivel a szert kapó betegek között egyelten esetben romlott a páciensek állapota. Vagyis nem lépett fel súlyos légszomj, tüdőgyulladás, illetve nem vált szükségessé kórházi kezelés. Ezzel ellentétben a placebocsoport tagjai között nyolc esetben romlást észleltek a vizsgálók.

További érdekesség, hogy mind a súlyos, mind pedig a tapasztalt összes mellékhatás száma a placebocsoportban volt magasabb.  A Covid-járvány elleni harc vezetőjének, vagyis dr. Anthony Faucinak a főnöke, dr. Francis Collins is azt nyilatkozta, hogy a  fluvoxamine a Covid elleni harc arzenáljának részese lehet hamarosan.

(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Harmadik hullám:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top