nlc.hu
Egészség

Jobb közérzet menstruáció alatt

Így lehet jobb a közérzeted a menstruáció napjaiban

Fáj a hasad, lüktet a fejed, és a kedved sem a legrózsásabb? Próbáld ki ezeket a tippeket, és könnyítsd meg a menstruációd napjait!

Van, amikor könnyebben, máskor pedig kifejezetten nehezen viseljük a menteszt. A semmiből érkező feszültség, az érzékenység és a begubózni vágyás teljesen természetes ilyenkor, de nem kell, hogy a hormonjainknak kiszolgáltatva éljük meg ezeket a napokat. Mi is tehetünk azért, hogy jobb legyen a közérzetünk!

Relaxálj!

Ha túl sokat dolgozol és túlfeszíted a húrt, a kimerültség nem csak fáradtság formájában jelentkezhet. Amikor ki vagyunk merülve, kevésbé toleráljuk a fájdalmakat, és lelkileg is érzékenyebbek lehetünk. Ha ez az időszakod egybeesik a menstruációddal, még inkább nehezített a pálya.

Ha nem tudsz eleget pihenni a PMS és a menstruáció időszakában, azt veheted észre, hogy könnyebben elérzékenyülsz, nehezebben kezeled a konfliktusokat, és úgy általában is feszültebb vagy. Azért, hogy enyhítsd a rád nehezedő terheket, szánj magadra fél órát, és relaxálj! Indíts el egy meditációs zenét, a hétköznapi gondokat hagyd hátra erre a kis időre, és igyekezz teljesen kikapcsolni.

Párologtass illóolajokat!

Az illatok hatását régóta kutatják, és mára bebizonyosodott, hogy képesek befolyásolni a teljesítményünket, a közérzetünket és a hangulatunkat is. Éppen ezért kár lenne kihagynod az illatterápiát, ha egy kis vidámságra vágysz a menstruációd borúsabb napjain.

A narancsvirág, a mandarin és a vanília illóolajok tökéletesek arra, hogy jobb kedvre derítsenek: csepegtess néhány cseppet vízbe vagy diffúzorba, és engedd, hogy a finom illatok megtöltsék a szobát!

Válassz kényelmes betétet!

Amellett, hogy a lelkünkre és annak változásira is figyelünk, fontos, hogy az intim higiéniára is nagyobb gondot fordítsunk ezekben a napokban. A közérzetünket nagyban befolyásolhatja, hogy milyen betétet hordunk, hiszen a nedvesség és a szagok elvezetése kulcsfontosságú, ugyanúgy, mint az, hogy puha és kényelmes legyen.

Milyen intimbetét a jó menzesz alatt?

Nem mindegy, milyen minőségű betétet használsz (Fotó: Getty Images)

Vagyis, amikor betétet választunk, mindezeket érdemes figyelembe vennünk. Sőt, ma már olyan betéteket is választhatunk, amik a gyulladáscsökkentő hársfa vagy a vasfű jótékony kivonatával vannak átitatva.

Nézz filmeket!

Ha instant kikapcsolódásra vágysz, keress egy jó filmet! Főzz egy meleg teát, gubózz be egy puha takaróba a kanapén, vagy a kedvenc foteledben, és indulhat a filmezés! Mindegy, hogy romantikus filmhez, vígjátékhoz vagy épp thrillerhez van kedved: a lényeg, hogy olyan filmet nézz, ami leköt, kikapcsol és szórakoztat. Ha fáj a hasad, használj melegvizes tömlőt, amit a hasadra tudsz tenni – a meleg segít enyhíteni a menstruációs görcsöket.

Hallgass zenét!

A zene igazi gyógyír lehet a menstruáció napjaiban. Léteznek olyan meditációs felvételek is, amik segítenek csökkenteni a fájdalmat, és a komolyzene is jó hatással lehet ránk ilyenkor. De az is nagyon jó, ha magad válogatod össze a track listádat, és nosztalgiázol. Tinikorod kedvenc zenéit hallgatva egyből beindul az endorfintermelés, ami által nemcsak kikapcsolhatsz, de még a fájdalmad enyhítésében is segíthet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top