nlc.hu
Egészség

Így halad az oltás Magyarországon

Nem halad egységesen az oltás Magyarországon

Vannak körzetek, települések, ahol már a fiatalabbakat oltják, vannak, ahol még a regisztrált idősek közül sem került mindenki sorra.

Magyarországon már több mint 1,9 millió ember kapta meg legalább az első adagot az itthon elérhető koronavírus elleni vakcinákból, de sokan érzik úgy, hogy elfeledkeztek róluk, hiába regisztráltak hónapokkal vagy hetekkel ezelőtt, egyelőre nem kerültek sorra, az RTL Klub Híradójának például egy 65 év feletti nézőjük elmondta, hogy az ismeretségi körében nagyon sok olyan embert beoltottak már, aki nála fiatalabb. 

Itt tegyük hozzá, hogy az idősebb korosztályok vakcinálásával párhuzamosan hetekkel ezelőtt megkezdték a 65 év alatti krónikus betegek oltását is, így emiatt is lehetnek különbségek, és nyilván az is számít, hogy egy orvoshoz hány beteg tartozik, de az Operatív Törzs szerint a vakcinák elosztásánál elvileg figyelnek arra, hogy mekkora a háziorvos körzete, és arra is, hogy ott hányan regisztráltak, hányan várnak az oltásra. 

A híradónak nyilatkozó háziorvos szerint az oltás gyorsasága attól is függ, hogy válogatnak-e a betegeik a védőoltások között, az ő körzetében például már 50 év alattiakat oltják, és ennek az az oka, hogy sok beteget be tudott oltani a kínai vakcinával. Vannak olyan települések, amik ennél is előrébb járnak, a Zala megyei Surdon, ott körülbelül 70 százaléka az embereknek, akik regisztráltak, megkapta a vakcinát, sőt, van, akinek már a második adagot is beadták.

Az asszisztens előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Bélteki Béla háziorvos főorvos újfehértói háziorvosi rendelőjében 2021. március 26-án.

Az asszisztens előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Bélteki Béla háziorvos főorvos újfehértói háziorvosi rendelőjében 2021. március 26-án (Fotó: MTI / Balázs Attila)

Legfrissebb hírek a koronavírus elleni oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top