nlc.hu
Egészség

Fokozott izzadás okai

Ezek lehetnek az okai, ha akkor is izzadsz, ha nincs meleg

Veled is előfordul, hogy olyankor is leizzadsz, ha erre látszólag semmi okod nem lenne? Ne vedd félvállról, ugyanis komoly egészségügyi problémák tüete is lehet!

Ha nagyon meleg van, vagy intenzív testmozgást végeztél, természetes, hogy leizzadsz, ahogy a menopauza idején is előfordulhatnak hőhullámok. Abban az esetben azonban, ha nálad a felsoroltak közül egyik körülmény sem áll fenn, mégis folyotn folyik rólad a víz, annak számos oka lehet. Íme a leggyakoribbak!

Izzadás

Nincs meleg, mégis izzadsz? (Fotó: Getty Images)

#1. Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel és választ ki, amelyek szabályozzák többek között az anyagcserét, illetve a testhőmérsékletet is. Pajzsmirigy-túlműködésről akkor beszélünk, amikor a pajzsmirigy túl sok tiroxin hormont termel. Ennek egyik hatása a felgyorsult anyagcsere, amely többek között megnövekedett testhőmérséklettel és fokozott izzadással jár.

#2. Stressz

Az agyalapi mirigy közelében található hipotalamusz verejtékezéssel szabályozza a belső testhőmérsékletet. Ezen kívül számos olyan hormont termel, amelyek felelősek a stresszre adott válasz kezeléséért, miközben fenntartja a cirkadián ritmust is. Stressz vagy félelem esetén a hipotalamusz bekapcsolja a „hűtő funkciót”, ami a bőr ereinek tágulatát és izzadást okoz.

Tudtad?

  • A verejtékmirigyek ember esetében szinte az egész testfelületen megtalálhatóak, az ajkak és a külső nemi szervek egyes részei kivételével. Az embrionális fejlődés során az úgynevezett epidermisz lenövéseiből jönnek létre, szőrtüszőkhöz nem csatlakoznak. Szerkezetük egyszerű: hosszú, csomóba csavarodó, egyik végén vakon végződő csövek. 
  • A külső elválasztású mirigyek közé tartoznak, terméküket egy csatornán keresztül ürítik a bőr felszínére. 
  • Az aktív verejtékmirigyek száma egyénenként változó, de az egyes testrészek közötti arány nagyjából azonos. A tenyéren nagyjából 370 verejtékmirigy található cm2-ként, míg a kézfejen 200/cm2; a homlokon 175/cm2; a mellkason, hason, alkaron 155/cm2; a háton és a lábakon pedig 60-80/cm2.

#3. Emésztési problémák

A csípős ételek vagy a túl sok kávé fogyasztása megemelhetik a testhőmérsékletet. Azonban ha ezek közül egyiket sem etted vagy ittad, a fokozott izzadás emésztési problémákra is utalhat.

#4. Betegségek

Számos egészségügyi probléma tünete is lehet a megmagyarázhatatlan verejtékezés, ezek közé tartoznak egyes genetikai rendellenességek, bizonyos daganatok, szív-, vese- és autoimmun betegségek és étkezési zavarok is. A cukorbetegség következtében ingadozó vércukorszint szintén megemelheti a testhőmérsékletet, ami izzadást okoz.

#5. Gyógyszerek

A fokozott izzadás bizonyos gyógyszerek, leggyakrabban fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, asztma-inhalátorok, illetve cukorbetegség, gyomorégés és reflux elleni készítmények mellékhatásaként is jelentkezhet. 

#6. Ovuláció 

Az ovuláció, vagyis a peteérés során a progezsteron nevű hormon szintje megemelkedik a szervezetben, ez pedig emelheti a testhőmérsékletet és izzadást válthat ki.

via

Ez történik a testedben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top