nlc.hu
Egészség

TAJ-szám alapján bárki kiválthatja az ismerősének, rokonának szánt favipiravirt

Hétvégén is felírják, más is kiválthatja a Covid-19 súlyos tüneteit enyhítő Favipiravirt

Az EMMI arra figyelmeztetett, hogy a gyógyszertárig sem szabad elmenni a karanténból.

A háziorvosokon túl már az alapellátási ügyeletben, Covid-ambulancián, illetve a járványügyi ellátásban dolgozó orvosok is jogosultak lettek felírni a koronavírus enyhe vagy középsúlyos tüneteit hatékonyan enyhítő favipiravir nevű gyógyszert – írja a 24.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményére hivatkozva. Az EMMI szerint ezzel lehetővé vált, hogy az érintett betegek akár hétvégén vagy ünnepnapokon is megkezdhessék a koronavírus elleni védekezést. 

A lap információi szerint a favipiravir március eleje óta elérhető a járóbeteg-ellátásban, emellett hatékony a betegek otthoni gyógyulásában is. A szer alkalmazásával a tünetek enyhítése mellett a kórházi kezelésre szorulók száma is mérsékelhető. 

Hétvégén is kiváltható lett a favipiravir

A favipiravir enyhíti a betegség tüneteit és segít csökkenteni a kórházi kezelés esélyét (Fotó: Getty Images)

A 24.hu rámutat, hogy a favipiravir a tünetek megjelenésétől számított 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, ezért érdemes minél előbb megkezdeni a Covid-tüneteket mutató vagy nagy valószínűséggel megfertőződött betegek kezelését. 

Bárki kiválthatja a favipiravirt

Az EMMI figyelmeztetett rá, hogy a gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését, ezért minden beteget arra kérnek, hogy ne keressék személyesen az orvosukat és a gyógyszertárba se menjenek személyesen. Ennek érdekében lehetővé tették, hogy a TAJ-szám bemondásával bárki kiválthassa a favipiravirt, hozzátéve, hogy a betegek a gyógyszer szedése során rendszeresen tájékoztassák a háziorvosukat is az állapotukról. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top