nlc.hu
Egészség

A Magyar Orvosi Kamara véleménye a nyitásról

Magyar Orvosi Kamara: Korai még a nyitás

Vannak intézkedések, amikkel egyetértenek, de szerintük nem az első oltások száma alapján kellett volna meghatározni, mikor kezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat.

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara, amiben arról írnak, miért gondolják úgy, hogy túl korán enyhített a kormány a járványügyi intézkedéseken. 

Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének. A rendelkezésre álló adatok alapján tegnap csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. Jelen ismereteink szerint a járvány harmadik hullámának – jó esetben is – a platóját értük el.

– áll a Facebook-posztjukban.

A magyar kormány arra hivatkozva kezdte meg a lazítást, hogy már 2,5 millióan megkapták legalább az első adag vakcinát. Erről a MOK  azt írja,  „a koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését, és hamis biztonságérzetet nyújt”.

Hozzáteszik, jó iránynak tartják azt, hogy az üzletekben csak korlátozott számú ember tartózkodhat, de az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítélik meg. A MOK elnöksége egyúttal arra kér mindenkit, “hogy lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot, és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat.”

Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl!

– zárják soraikat.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása

Juhos Gergő fodrász egy férfi haját vágja egy újranyitott miskolci szalonban 2021. április 7-én. Ezen a napon lépett életbe a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály, amely szerint a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók. (Fotó: MTI/Vajda János)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top