nlc.hu
Egészség

A nyolcórás munkahét előnye

8 óra munka hetente? Egy kutatás szerint ennyi is elég

Lelki jólétünkhöz állítólag az is elég lenne, ha csupán ennyit dolgoznánk, állítja egy kutatás.

Az elmúlt években rengetegszer lehetett hallani arról, hogy mi lenne akkor, ha átlagosan nem heti öt napból állna a munkahét, hanem azt egy kicsit megkurtítanánk, mondjuk lehetne akár négy napos is. Egyre több cég tett vele egy próbát, majd minden megváltozott, amikor jött a koronavírus, a pandémia miatt ugyanis sok vállalatnál kényszerből kellett csökkenteni a munkaórák számát, például Németországban is bevezették a kurzarbeitot, vagyis a rövidített munkaidőt mint lehetőséget.

A kevesebb munkaórának sajnos most nehéz tiszta szívvel örülni, más körülmények között viszont nyilván nem ez lenne a helyzet. Hogy mi lesz a koronavírus-járvány után azt egyelőre nehéz megmondani, de valószínűleg a nyolcórás munkahét sokáig nem lesz még opció, bár egy 2019-es kutatás szerint ez is elég ahhoz, hogy érezzük a munka előnyeit, már ami a mentális egészségünket és a jólétünket illeti, írja a LadBible.

Az előbb említett kutatás a Social Science & Medicine című folyóiratban jelent meg, és szerzői egy olyan felmérés adatait használták fel hozzá, amiben több mint 80 ezer ember vett részt. „Már a munkaórák alacsony száma (heti 1 és 8 óra között) is jó hatással van azok lelki és mentális állapotára, akik korábban munkanélküliek, gazdaságilag inaktívak voltak. Az eredmények azt sugallják, hogy nincs egyetlen olyan optimális munkaidő-szám, amelynél a jólét és a mentális egészség a legmagasabb – a legtöbb munkavállalói csoport esetében a jólét alig változott a legalacsonyabb (1-8 óra) és a legmagasabb között” – írják a tanulmány készítői. 

Hozzátették, ezek az eredmények hasznosak lehetnek a jövőre nézve, segíthetnek a munka világát érintő politikai, társadalmi és céges döntésekben, például egy lehetséges utat mutatnak azok számára, akiknek az iparágában a gépesítés miatt egyre kevésbé lesz igény az emberi munkaerőre, a munkaadók számára ugyanis opció lehet az is, hogy inkább a munkaidőt, és nem a betöltendő állások számát csökkentik. 

munka

Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels

A rövidebb munkahét a jövő?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top