Életmód

A Microsoft kipróbálta a négynapos munkahetet – és bevált

A szoftvergyártó japán részlegének kísérletéből kiderült: ha kevesebbet dolgoznak, hatékonyabbak lehetnek a munkavállalók.

Ha időben kevesebbet dolgoznak, hatékonyabbak lehetnek a munkavállalók – írja a Business Insider híre alapján a 444.hu.

A Microsoft idén nyáron kipróbálta, milyen hatással van a teljesítményre, ha a megszokott öt helyett csak négynapos egy munkahét, a kísérlet során a cég tokiói központjában dolgozók augusztusban minden pénteket megkaptak szabadnapként.

Fotó: Unsplash

A kísérlet sikeres volt, a cég szerint dolgozóik termelékenysége nagyobb mértékben nőtt, mint amennyi kiesést jelentett a heti plusz egy szabadnap. Számításaik szerint a munkavállalóik termelékenysége 40 százalékkal nőtt a kísérlet ideje alatt.

A termelékenység javulása mellett 23 százalékkal csökkent a vállalat energiafelhasználása, és 58 százalékkal kevesebb dokumentumot nyomtattak ki. A kísérletben résztvevők 92 százaléka jelezte, hogy boldogabb volt augusztusban, mint máskor.

A kísérlet különlegessége, hogy Japánban végezték, ahol sok cég heti nyolcvan órában dolgoztatja a munkásait. Ennek a gyakorlatnak az OECD felmérése szerint nem sok haszna van, ugyanis a világ vezető gazdaságai közül éppen Japán termelékenységi mutatói a legalacsonyabbak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top