nlc.hu
Egészség

Meghalt Bernie Madoff, a leghíresebb piramisjátékos

Meghalt Bernie Madoff, a leghíresebb piramisjátékos

Elhunyt 82 éves korában a piramisjátékért elítélt Bernie Madoff amerikai befektetési menedzser egy észak-karolinai szövetségi fegyintézetben.
Bernie Madoff

Bernie Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik a minden idők talán legnagyobb pénzügyi csalássorozata, amely 65 milliárd dollár (20 ezer milliárd forint) kárt okozott az ügyfeleknek.

1960-ban, 22 évesen alapította meg tőzsdei cégét, a Bernard L. Madoff Invetsment Securitiest, és annyira sokra vitte, hogy még a Nasdaq elektronikus tőzsde igazgatója is lett. Az 1980-as évektől azonban a cég egy nagy Ponzi-csalássá szélesedett. Ez a csalássorozat a piramisjátékra hasonlít, annyi különbséggel, hogy nem a becsapottak szervezik be a következő áldozatokat, hanem egy központi alak köré szerveződik az egész bűncselekmény. 

50 milliárd dolláros csalást ismert el, az ügyészség szerint 65 milliárd volt a pontos szám. 150 év börtönbüntetésre ítélték. Ez a legnagyobb büntetés, amit amerikai fehérgalléros bűnözőre valaha kiszabtak.

2020 elején azt kérte, hogy engedjék haza meghalni, akkor azt mondta, hogy végstádiumú vesebetegségben szenved, ami miatt másfél évnél többet már nem élhet, de a bíróság elutasította a kérelmét.

(Hvg, 24)

Fotó: Getty Images

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top