nlc.hu
Egészség

Naponta 50-100 ezren regisztrálnak oltásra

Gulyás Gergely: naponta 50-100 ezren regisztrálnak újonnan az oltásra

Mivel a Janssen visszafogása és az AstraZeneca gyártási tervének csúszása miatt a következő hetekben félmillió vakcina esik ki, a kormány más forrásból próbálja majd ezeket pótolni.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a beoltottak száma már meghaladta a 3 millió 90 ezret, az oltottság Magyarországon kétszerese az Európai Uniós átlagának. A kieső AstraZeneca és Janssen oltások pótlásával kapcsolatban a kormány gyors tárgyalásokba kezdett. Egyre többen regisztrálnak, népszerűbbé válik az oltás. Vannak területi különbségek az oltottságában: ahol több az idős, ott a fiatalok lassabban kapják meg az oltást. A háziorvosok bölcsességében bíznak az oltandók kiválasztásának sorrendjében.

Gulyás Gergely a Parlamentben (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Gulyás Gergely a Parlamentben (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Naponta ötven-százezerrel nő a regisztráltak száma, de még ezen is szeretnének gyorsítani. A cél a 8 millió beoltott. Kiderült, a vakcinák még hatékonyabbak, mint a gyártók korábban ígérték: a beoltottak mindössze egy százaléka betegedik meg Magyarországon, és ők sem lesznek súlyos betegek. Az oltóanyagok között a hatékonyságban nincs érdemi különbség, mindegyik véd a súlyos megbetegedéssel szemben. A kormány oltási kampányt indít: óriásplakátokon és reklámfilmekben ismert emberek buzdítanak oltásra. A kampány jelszava: az oltás életet ment. A terv az, hogy mindenkit be tudjanak oltani május végéig: akkor már több lesz a vakcina, mint az oltásra jelentkező. A jövő héten nyithatnak a teraszok, de ennek ellenére a bértámogatás az éttermeknek májusban is jár majd. A fokozatosság szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra. Az oltási igazolványoknak a négymilliós oltotti szám elérése után lehet majd jelentősége.

A Sinopharm vakcinákkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy nincs kétségük a vakcinák hatásosságát illetően, sőt egyes jellemzői a kínai vakcináknak a Pfizernél is jobbak. Úgy látja, az Európai Unió döntéshozó elég józanok lesznek, és azok is szabadon utazhatnak majd az EU-ban, akiket kínai vakcinával oltottak. Akik pedig a Szputnyik vakcinák második adagjának megérkezése miatt aggódnak, azoknak azt mondta, hogy nincs miért, mert meg fognak érkezni időben a vakcinák: a legtöbb orvos nem 21, hanem 25-30 nappal az első oltás után szokta beadni a második adagot. 

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top