nlc.hu
Egészség

Felfüggesztették a rákszűréseket a járvány miatt.

Rákellenes szervezetek: súlyos kockázatokkal jár az onkológiai szűrővizsgálatok leállítása

Aggasztónak tartják a rákellenes szervezetek, hogy Kásler Miklós felfüggesztette a népegészségügyi rákszűréseket.
Mammográfia

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott onkológiai szűrővizsgálatokat. A tárcavezető szerint erre a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt szükség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a rákszűrések felfüggesztése nem jár kockázattal. Az NNK közleményében azt írta: a szűrővizsgálatok április 9-től pár hétre szóló, átmeneti és rövid rövid időbeni eltolódása nem okoz egészségkárosodást. A szűrővizsgálatokat ugyanis több évente, egészségesnek vélt embereken, önkéntes alapon végzik, és a vizsgálata meghatározott szűrési ciklus alatt megtörténik.

Kiemelték, hogy a népegészségügyi szűrések nem keverendők össze a tünetekkel, panaszokkal rendelkezők diagnosztikájával, a célzott szűrővizsgálatok halasztása mellett minden más onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül.

A rákszűrések felfüggesztése és az elmaradó kezelések miatt több rákellenes civil szervezet fejezte ki az aggodalmát egy közös közleményben.

„Ismerjük a Covid-19 világjárvány okozta egészségügyi nehézségeket, a hivatástudatból jelesre vizsgázó személyzet leterhelését, de tisztában vagyunk azzal is, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában, – a bármilyen krónikus – betegség megelőzésében pedig sereghajtók vagyunk. Szakmai tudásunk teljes birtokában és lelkiismeretünk szerint kijelentjük, hogy ezek az intézkedések hosszú távon súlyos, a társadalom széles rétegét érintő, komoly egészségügyi kockázatot rejtenek, ezzel magasabb pénzügyi kiadást eredményeznek, mint amennyi emberi erőforrást a kormányzat jelenleg visszatart a bevezetett rendelkezésekkel.”

A közleményt az alábbi szervezetek írták alá: Magyar Hospice Palliatív Egyesület, Magyar Rákellenes Liga, Mályvavirág Alapítvány, Mellrákfórum – Nem vagy egyedül Alapítvány, Mellrákinfó Egyesület, Mell-véd Közösség, Nézőpontváltó Egyesület, Ráktúlélőkért, hozzátartozókért Egyesület, Tábitha Hospice Ház Szociális Alapítvány.

(nlc/MTI)

(Kiemelt kép: CHRISTINE OLSSON / TT News Agency via AFP)

Rákszűrés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top