nlc.hu
Egészség
Bhután világelső az oltásban

Ebben az apró országban a legmagasabb az oltottak aránya a világon

A 750 ezres lakosság 93 százaléka már megkapta a vakcinát Bhutánban.

A királyság már januárban kapott 150 ezer AstraZeneca vakcinát Indiától, de miként azt a 444 írja, két hónapot mégis vártak a beadással, mivel a szerzetestanács úgy vélte, a csillagok állása március végén kedvezőbb lesz. Amikor eljött az idő, oltani kezdtek, és alig több mint két hét alatt beoltották szinte a teljes felnőtt lakosságot.

Bhután földrajzi adottságai (a Himalájában fekvő országról van szó) nem a legideálisabbak egy oltási kampány lefolytatására, és ahogy a legtöbb országban, itt is benne volt a pakliban, hogy nem mindenki lesz vevő a vakcinára.

bhután hegyei

Bhutánban rengeteg nehezen megközelíthető település van (Fotó: Unsplash)

A szerzetesek döntése alapján végül elsőként egy majom évében született, harmincéves nőt, Ninda Demát oltottak be az asztrológiai szempontból legalkalmasabbnak tartott időben, március 27-én, reggel fél tízkor. A vakcinát ünnepélyes keretek között adta be neki egy nővér, aki szintén a majom évében született. A ceremóniát a buddhista szerzetesek imái kísérték. Dema után a miniszterelnököt és családját oltották be. A megfelelő időzítés azért is nagyon fontos volt, hogy meggyőzzék a lakosságot az oltás fontosságáról és veszélytelenségéről. Mióta beadták az első vakcinát, Bhután lehagyta a szájmaszkot éppen eldobó Izraelt, az Egyesült Államokat és Bahraint, és ott lett a legmagasabb azoknak a felnőtteknek az aránya, akik már megkapták az első dózist.

Az AstraZeneca vakcinái márciusban, helikopterekkel érkeztek az országba, és az egészségügyi dolgozók hordták szét a királyság településeire, melyek többsége meglehetősen elszigetelt, és nehezen megközelíthető. Az időjárás sem segítette munkájukat, gyakran hóesésben, jeges utakon kellett megközelíteniük az apró falvakat. „Azért engem oltottak be elsőként, hogy bizonyítsam a falubélieknek, hogy a vakcina nem öl meg, biztonságos. Ezután már mindenki elfogadta az oltást” – mondta a lapnak Pema (csak egy nevet használ), egy falu vezetője az északnyugati Lunana térségben.

Bhután kevesebb mint 1000 koronavírusos esetet jelentett, és csupán egy ezzel összefüggő halálesetet. A határok az elmúlt egy évben szinte teljesen le voltak zárva, és azokra, akik belépnek az ország területére, 21 napos karantén vár.

A 444 még az Atlanticra hivatkozva leírja öt pontban, hogy miért volt oly sikeres oltási kampány Bhutánban:

  • az ország vezetése elkötelezett volt,
  • felkészültek voltak,
  • gyorsan léptek,
  • már létező, jól bejáratott rendszert használtak,
  • és segítséget nyújtottak az elszigetelten élőknek. 

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. A mellékhatások könnyed megfázásnak tűnhetnek a kórházi lélegeztetéshez képest. Ahogy azt rengeteg szakember megfogalmazta már: csak az oltással vethetünk véget a világszerte tomboló koronavírus-járványnak.

És mindeközben itthon: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top