nlc.hu
Egészség

Sinopharm és Szputnyik vakcina érkezik

Több százezer második komponensű orosz és kínai vakcina érkezik

Így összesen 2,1 millió adag kínai oltóanyag lesz Magyarországon.

A következő tíz napban 1 millió 480 ezer adag oltóanyag érkezik Magyarországra Oroszországból és Kínából – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Több százezer második komponensű orosz és kínai vakcina érkezik

Veszprém, 2021. április 12. Bujdosó László osztályvezető-főorvos beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 12-én (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Szijjártó Péter egyeztetett Hans Kluge-zsal, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) európai regionális igazgatójával, majd sajtótájékoztatójukon kiemelte: szombaton 600 ezer adag vakcina jön Kínából, ami a világjárvány kezdete óta a legnagyobb egyszeri szállítási mennyiség. A jövő hét elején Oroszországból 280 ezer második komponensű Szputnyik oltóanyag érkezik – közölte.

A jövő hét második felében 400 ezer adagot hoznak Kínából, egyúttal elhozzák Grúziának az általa vásárolt 100 ezer dózist is. Emellett, szintén a jövő hét második felében, 200 ezer Szputynik első komponensű vakcina is érkezik – tette hozzá.

Megjegyezte: így összesen 2,1 millió adag kínai oltóanyag lesz Magyarországon, mert bár a szerződés szerint 1,5 millió dózist szállítottak volna április végéig, 600 ezer adaggal többet küldenek, és így megelőzhető az a nehéz helyzet, amelyet egy nyugati szállító visszalépése miatti kiesés okozott volna.

Múlt héten megírtuk, hogy csak feleannyi érkezett az orosz vakcina második dózisából, mint ahány első adag jött korábban. Ez az egyetlen vakcina, ahol a két oltás különbözik, és hivatalosan 21 napon belül kellene beadni a második adagot. 

(MTI)

Híreink az oltásról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top