nlc.hu
Egészség

Koronavírus: az elhízás is számít

Az elhízás problémája is közrejátszik, hogy több a koronavírusos beteg itthon

A legnagyobb probléma az elhízás, és az ebből következő megannyi betegség.
elhízás, túlsúly

A hvg cikkéből kiderül, hogy a magyar felnőttek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a fertőzés szövődményei rájuk pedig különösen veszélyesek. A Covid ráadásul tovább hizlalja az embereket.

Súlyos számok, súlyos lakosság

Nincs még egy olyan ország Európában, ahol hétfői adatok szerint egymillió lakosra 2780 Covid-áldozatot számoltak volna. A brutális számok egyik oka pedig az, hogy a fertőzöttek nagyobbik része úgy kénytelen küzdeni a kórral, hogy egészségügyi állapota miatt a kiemelt kockázatú csoportba tartozik.

A legnagyobb probléma a túlsúly, és az ebből következő megannyi betegség.

A koronavírus okozta betegség ugyanis sokkal súlyosabb lefolyású és nagyobb arányban okoz halálozást azoknál, akik súlyfelesleggel küzdenek. Az Obesity Review-ban tavaly megjelent 399 ezer ember adatait vizsgáló nemzetközi kutatás szerint az elhízás 113 százalékkal növeli a koronavírussal fertőzött betegek kórházba kerülésének esélyét. Az elhízott betegeknek 74 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy intenzív ellátásra szorulnak, és 48 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy belehalnak a Covidba.

Az elhízás főleg nem esztétikai probléma

Magyarországon pedig nagy problémát jelent a súlytöbblet. Egy korábbi cikkünkből  az is kiderül, hogy a KSH adatai alapján a magyar lakosság 23,9 százaléka tartozik az elhízottak, 34,3 százaléka pedig a túlsúlyosak közé. Akárhogy számoljuk, ez bizony azt jelenti, hogy a társadalmunk 58,2 százaléka, azaz több mint fele túlsúlyt cipel magán, és kisebbségbe kerültek a normál súlyúak. A szakemberek szerint nincs is olyan szervünk, amit ne érinthetne az elhízás károsan: anyagcserebetegség, szív- és érrendszeri problémák, asztma, vagy épp mentális betegségek is felléphetnek a a túlsúly miatt. Az elhízás mértékével együtt nő a kockázat a 2-es típusú cukorbetegségre, magas vérnyomásra és egyes rosszindulatú daganatos megbetegedésekre.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top