nlc.hu
Egészség

Különféle műtétekre több ezer páciens vár, szerdán indulhatnak újra a műtők

Betegek ezrei várnak műtétekre, egyre hosszabbak a várólisták

Az elmúlt egy évben az ötödére csökkent a szokásos betegforgalom.

Szívkatéterezésre, csípőprotézisre és gerincműtétre is több ezer beteg vár – írja a 24.hu. Kásler Miklós humán miniszter korábbi bejelentése szerint most szerdán indulhat újra az egészségügy, de valójában akár még több hétre is szükség lehet a teljes kapacitás eléréséig. 

A lap információi szerint a koronavírus-járvány miatt az elmúlt egy évben a szokásos betegmennyiségnek csupán az ötödét tudták ellátni, emiatt egyre hosszabbak lesznek a műtéti várólisták. Egyelőre várhatóan csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják a szakrendelők és kórházak, mivel egyelőre még foglalkozni kell a vakcinák beadásával, működtetni kell a Covid-osztályokat, miközben a szabadságolások is megkezdődtek, de a lakossági ellátást is újra kell indítani. 

Több ezren várnak a műtétjükre

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A 24.hu rámutatott, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólistáján csak szívkatéterezésre 1123, csípőprotézis-műtétre mintegy 6000, gerincműtétre pedig 1400-1500 ember vár, a valóságban azonban ennél jóval hosszabb lehet a lista, mert az adatok, egyes ellátásfajták esetén csak két-három hét késéssel jelennek meg a rendszerben. 

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top