nlc.hu
Egészség
Kapás Boglárka autoimmun betegsége

Újra előjött Kapás Boglárka betegsége

Kis híján visszalépett a 400 gyorstól Kapás Boglárka az Európa-bajnokságton, mert újra előjött az autoimmun betegsége.

Kapás Boglárka arany-, ezüst- és bronzérmet is nyert a budapesti úszó Európa-bajnokságon, de még jobb lehetett volna a mérlege, ha a 400 méteres gyorsúszás döntőjében nem fogja vissza magát. Nem adott ki magából mindent, mert a futam előtt újra jelentkezett nála az autoimmun pajzsmirigybetegsége – írja Nemzeti Sport.

Gyengeséget és szédülést érzett, és az előfutam után megfordult a fejében, hogy visszalép a 400 gyors döntőjétől.

Valójában a 4×200-as gyorsváltó csütörtöki fináléja után jelentkezett először a gyengeség és a szédülés, onnantól gyakran eszembe jutott: most mi lesz? Emiatt féltem is kihajtani magam a négyszáz gyors döntőjében, tartottam tőle, hogy ha kiadom magamból a maximumot, rosszul leszek

– mondta a Nemzeti Sportnak Kapás Boglárka, aki még úgy is bronzérmet szerzett 400 gyorson, hogy nem hajtotta ki magát.

Kapás Boglárka

A harmadik helyezett Kapás Boglárka a célban a női 400 méteres gyorsúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 23-án (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Az úszó azt mondja, a betegség egyértelműen a stressz hatására, így versenyeken jobban előjön. A dietetikusa aprólékosan összeállított neki egy étrendet, ami hatásos is, jobban van tőle, de téthelyzetben ennek ellenére jelentkezhet a rosszullét. A sportoló igyekszik erre mentálisan készülni, mert úgy érzi, fejben is eldől, előjön-e a betegség.

Kapás Boglárkánál tavaly nyáron diagnosztizáltak Hashimoto-thyreoiditis nevű autoimmun pajzsmirigybetegséget, amely okozhat szédülést és gyengeséget. Gyógyszerekre egyelőre nincs szüksége, ezért igyekeznek megtalálni azokat a módszereket, amelyek segítenek elkerülni a rosszulléteket.

További cikkek a Hashimoto-betegségről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top