nlc.hu
Egészség

Emberre átterjedő madárinfluenza

Ez még így pont hiányzott: madárinfluenzás lett egy kínai férfi

Áprilisban fertőződött meg, állapota stabil.
Madárinfluenza

Egy férfi megfertőződött a madárinfluenza H10N3 törzsétől, de a hatóságok szerint kicsi az esélye annak, hogy széles körben elterjedne a betegség – írja a Szabad Európa. A madárinfluenza egy másik változatáról, a H5N1 kódjelű vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is átterjedhet.

A Sanghajtól északnyugatra fekvő Csiangszu tartomány keleti felében, Csinkiang városában fertőződött meg egy 41 éves férfi. Már április 28-án kórházba került, de csak június elsején hozták ezt nyilvánosságra. A kínai Országos Egészségügyi Bizottság (NHC) szerint a férfi állapota stabil. A H10N3 emberi esetét máshol nem jelentették. A közleményből nem derül ki, hogy a férfi milyen körülmények között fertőződhetett meg. „Ez a fertőzés véletlen, fajok közötti átvitel. A nagy volumenű átvitel kockázata rendkívül alacsony” – áll az NHC közleményében.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint 2013 óta a H7N9 madárinfluenza-vírus 1668 embert fertőzött meg és 616 életet követelt. A H7N9 madárinfluenza-vírus utolsó, emberek között terjedő járványa Kínában 2016 és 2017 között szedte áldozatait.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top