nlc.hu
Egészség

A gyermektelenek később mehetnének nyugdíjba

Egy javaslat szerint a nyugdíj összegére és a nyugdíjkorhatárra is hatással lenne a felnevelt gyerekek száma

A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján arra próbálták választ találni, hogyan válhatna a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatóvá. A javaslatuk tetszeni fog a nagycsaládosoknak, de nem fog sikert aratni a gyermektelenek között.

A jelenlegi nyugdíjrendszer a jövő nemzedékek járulékfizetési képességeire építi a nyugdíjak kifizetését, és mivel semmiféle tartalék nem áll mögötte, a hosszú távú fenntartása komoly államadósságot okozhat. Banyár József, a Corvinus Egyetem tanára szerint a mostani nyugdíjrendszer vezetett a gyerekszám csökkenéséhez, ugyanis anyagilag nem éri meg gyereket vállalni, a mostani nyugdíjrendszer a gyermeket pedig egyfajta közjószágnak tekinti. A modern társadalomban nem éri meg gyermeket nevelni, mert sokba kerül, míg a feltörekvő társadalmakban inkább az a jellemző, hogy az ember jóléte nagyban függ a gyermekei számától. A 2018-as adatok szerint Európában átlagosan húsz évvel élik túl a nyugdíjkorhatárt az emberek, és ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá váljon, jelentősen növelni kellene a befizetéseket – írja a 24.hu beszámolója.

A gondtalan nyugdíjasélethez kell a jó nyugdíj (fotó: Pixabay)

A gondtalan nyugdíjasélethez kell a jó nyugdíj (Fotó: Pixabay)

A szakmai konferencia résztvevői szerint sokat segítene ezen, ha a rendszer figyelembe venné, hány gyereket nevelt fel a nyugdíjba vonuló. Ennek arányában járna neki a nyugdíj, lévén annak finanszírozói a felnevelt gyerekek. Mindez a nyugdíjkorhatárra is hatással lenne.

Pontozás alapján döntenének a nyugdíj összegéről, mégpedig úgy, hogy minden felnevelt gyermek után pontokat kapnának a gyermekek nevelésében részt vevők. Ha a gyermek neveléséhez a szülők és társadalom 2:1 arányban járul hozzá, akkor a szülők kapnának gyermekenként egy pontot, fél pontot pedig az adófizetők – akik közé a szülők is beletartoznak – között osztanának szét az adófizetés arányában. A gyermekteleneknek ennek eredményeként jóval kisebb lenne a nyugdíja, vagy – és ezt javasolja a kutató – az ő nyugdíjkorhatárukat meg kellene emelni. A normál és az emelt nyugdíjkorhatár közötti időszakot egy új nyugdíjpillérből finanszírozhatnák, amelybe addig fizetnének be pénzt a munkavállalók, amíg nem születik meg második gyermekük.

Akinek van két szabad órája, a teljes online konferenciát itt nézheti meg.

Nyugdíjról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top