nlc.hu
Egészség

Hererák felismerése önvizsgálattal

Hererák: így ismerhető fel időben a 35 év alatti férfiak legelterjedtebb daganatos betegsége

A hererák a legelterjedtebb rosszindulatú daganatos megbetegedés 15 és 35 év között a férfiaknál, de ha időben felismerik, akár 99 százalék is lehet a túlélési esély.
Hererák

Július 23-án ünneplik az urológia védőszentje, Szent Liborius napját Németországban, az ünnep apropóján pedig Magyarországon is felhívják a figyelmet a hererák veszélyeire.

A hererák a legritkább ráktípusok közé tartozik, a 15 és 35 év közötti férfiak között azonban ez a legelterjedtebb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Évente körülbelül 600 esetet regisztrálnak Magyarországon. A betegséget időben felismerve akár 99 százalékos is lehet a túlélési esély, ehhez viszont fontos a havonta végzett önvizsgálat, mely során elváltozásokat keresünk a herében.

A heréken található bármilyen kemény megnagyobbodás, vagy akár a herék méretének megváltozása, a herék külalakjának átalakulása esetén forduljunk orvoshoz. Az urológus szakorvos tapintásos vizsgálattal, szükség esetén pedig ultrahanggal ellenőrzi a herék állapotát.

„A hererák elsősorban a fejlett társadalmak betegsége, megelőzni nem lehet – mondta Dr. Bíró Krisztina főorvos, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa. – Nagy szolgálatot tehetnek viszont az egészségükért a férfiak, ha havonta egyszer, fürdés vagy zuhanyzás közben áttapintják a heréjüket. Bármilyen gyanús elváltozás esetén urológusnál kell jelentkezni. Ha időben orvoshoz fordulnak, szinte biztosan megelőzik az életveszélyes állapot kialakulását.”

A herében észlelt változásokkal azonnal forduljunk orvoshoz! Magyarországon gyakori kórkép a későn orvoshoz forduló beteg, aki bár észrevette a változásokat a saját testén, szégyen vagy hanyagság miatt nem foglalkozott vele. Egy-egy hónap is sokat számít a betegség terjedése miatt.

A hererákról és további urológiai betegségekről nyújt közérdekű tájékoztatást az Urodoki című nonprofit weboldal, amit szakorvosok írnak és menedzselnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top