nlc.hu
Egészség

Allergiaellenes orrspray lehet jó a Covid-19 ellen

Magyar kutatók: allerigaellenes orrspray forradalmasíthatja a Covid-19 kezelését

Létezik egy orrspray, ami a magyar kutatók szerint segít a koronavírus-betegeken.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjának Virológiai Nemzeti Laboratóriuma örömteli hírrel állt elő a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint a CEBINA osztrák biotechnológiai cég kedden közzétette az URSAPHARM Arzneimittel közösen szponzorált, 2. fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit, amely bizonyítja, hogy az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést SARS-CoV-2 pozitív betegeknél – írja a hvg.

Orrspray-jel a Covid-19 ellen (fotó: Pixabay)

Orrspray-jel a Covid-19 ellen (fotó: Pixabay)

Az előzetes laboratóriumi eredményeket már a klinikai vizsgálatok is igazolják. A kutatók szerint a széles körben elterjedt, azelasztin tartalmú orrspray forradalmasíthatja a Covid-betegség kezelését.

Mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet. Az azelasztint engedélyezett allergia-gyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon, így a klinikai vizsgalatok eredményei alapján akár azonnal be is lehetne vezetni, mint profilaktikus vagy poszt-expozíciós gyógyszert

– mondta Dr. Nagy Eszter, a CEBINA alapítója és vezérigazgatója.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top