Azt bizonyára mindenki nagyon jól tudja, hogy az emberi test tömegének több mint a fele víz, éppen ezért a megfelelő folyadékbevitelnek fontos szerepe van testünk kiegyensúlyozott működése szempontjából:
- biztosítja és szabályozza a vérnyomást és a vérkeringést,
- befolyásolja a vérünk megfelelő összetételét,
- segíti az emésztést,
- biztosítja szervezetünk állandó, belső hőmérsékletét,
- elősegíti az ízületeink megfelelő működését.
A folyadékhiány tünetei
Szervezetünk nem rendelkezik folyadékraktárakkal, így, ha a napi folyadékbevitelünk és -leadásunk között nincs egyensúly, rövid időn belül vízhiányos állapot alakulhat ki. Ennek pedig komoly tünetei lehetnek:
- fejfájás, szédülés, koncentrációcsökkenés, fáradtságérzet;
- kicserepesedett ajkak, húzódó és száraz arcbőr;
- kiszáradt szem, szájszárazság;
- nyugtalanság, szapora szívverés;
- hamis éhségérzet.
Pótold a folyadékot zöldségekkel
Nagy víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, az emberi szervezet anyagcseréjéhez biztosítják az ásványianyag-szükségletet és vitaminokat. (g/100g)
Uborka (96)
Kis mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és K-vitamint, de tulajdonképpen a kígyóuborka szinte teljes egészében vízből áll. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így sokat fogyaszthatunk belőle anélkül, hogy jelentősebb kalóriamennyiséget adnánk a napi energiabevitelünkhöz.
Cukkini (96)
Akárcsak az uborka, a cukkini is 95%-ban tartalmaz vizet, így szintén tökéletesen hidratál.
Paradicsom (94)
A paradicsom egyik legfontosabb „része” a likopin: ez a karotinoid adja a paradicsom piros színét, és a kutatások szerint antioxidáns, azaz sejtvédő hatással bír.
A likopin óriási előnye, hogy hőkezelés során sem tűnik el a paradicsomból: azaz a paradicsom nem csak nyersen egészséges, hanem mártásként, szószként, passzírozott/főzött formában, levesként is. Ráadásul víztartalma is magas, így a folyadékháztartás egyensúlyban tartásáról is gondoskodik.
Paprika (94)
A paprika segíthet a fogyókúrázóknak, mivel sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. A zöld paprika kétszer, a piros pedig háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Természetes módon segíti az egészséges emésztést, és megelőzi a vérzékenységet.
Jégsaláta (95)
A jégsalátának is nagyon magas a víztartalma. Ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma, tele van rostokkal, A-vitaminnal és C-vitaminnal. Szóval ezt a zöldséget sem érdemes kifelejteni a salátából vagy a szendvicsből!
Karfiol (92)
Nem csoda, hogy a fogyni vágyók egyik kedvenc zöldsége, mert amellett, hogy egészséges, ezernyi formában és nagyon változatosan elkészíthető és a sokféle vitamin és ásványi anyag mellett tartalmazza a kolin nevű tápanyagot, amely a kutatások szerint különösen fontos az agy egészségének megőrzéséhez. Víztartalma is magas, ezért a dehidratáltság ellen is felveszi a harcot.
Isteni receptek:
- Magyar sztárséfek árulták el a kedvenc töltöttpaprika-receptjüket
- Őszi hajrá: itt a kápiamánia
- Vágykeltő recept: Töltött kaliforniai paprika
(Nyitókép: Getty Images/Stevens Fremont)