nlc.hu
Egészség

Harmadik oltás vs. rokonok

Most szakítsak anyámmal a harmadik oltás miatt?

A harmadik oltás körül újra felizzottak a családi és baráti viták. Mit tegyünk, ha a szeretteink nem akarnak oltatni?

A családokban és baráti társaságokban a harmadik oltás újra bőven ad vitatémát. A leggyakoribb helyzet az elbeszélések alapján az, hogy az első két oltást még beadatták maguknak a családtagok és barátok, de a harmadik már valamiért túlmegy a tűréshatáron, azt már nem hajlandók benyelni. Hiába küzdünk velük, hiába mondjuk, hogy úgy kell erre is gondolni, mint az influenzaoltásra, amit évente ismételni kell, úgy tűnik, feleslegesen beszélünk. Persze mindenki döntsön a saját oltásairól, csak az a gond, hogy azok, akik a harmadik oltás mellett érvelnek, nem tudják, mit tegyenek azokkal a családtagokkal és barátokkal, akik ezt megtagadják.

„Most szakítsak anyámmal?”

Elég csak az ismerőseink között körbekérdezni, hogy lássuk, mennyire sok konfliktust szül a harmadik oltás kérdése. Egy ismerős anyuka, Zoé családjában már odáig fajult a helyzet, hogy nem akarja a nagymamát az unokák közelébe engedni, amiért nem veszi fel a harmadik oltást, de még kétségek közt vergődik. „Anyám a saját elmondása szerint oltásellenes – kezdi el történetét Zoé –, és csak azért oltatta be magát a két adag kínaival, mert én erősködtem és fenyegetőztem, hogy nem mehet a gyerekeim közelébe oltás nélkül. De direkt a kínai vakcinát kérte, mert az szerinte hatástalan, és még dicsekszik is vele, hogy ez olyan, mintha be sem oltatta volna magát.

Most ugyanezt játssza el a harmadik oltással, bármit is mondok neki. Elképesztő és szomorú számomra, hogy nem éri fel ésszel, hogy az ő érdeke is és őt is védi az oltás, de nem igazán tudom, mit tehetnék. Tiltsam el a gyerekektől? Szakítsak teljesen a saját anyámmal az oltás miatt? Mi van, ha belehal a negyedik hullámba? Oltás nélkül elég nagy esélye van sajnos, mert mindenféle alapbetegséggel is küzd ráadásul. Az legyen az utolsó emlékem róla, hogy nem beszélünk, nem találkozunk, haragszunk egymásra, csak mert nem oltatta be magát? Nagyon nehéz kérdés és döntés, mert egyszerre kell védenem a gyerekeimet és az anyámat, miközben szeretnék a szeretteimmel jóban lenni, nem pedig folyton balhézni a járvány miatt.”

Mit mond a virológus?

„A COVID-19 megbetegedés halálos kimenetelű lehet, főként az idősek és bizonyos krónikus megbetegedéssel élők körében. Mivel a fertőzés rendkívül gyorsan terjed és egy-egy járványgócban egyszerre túl sok ember kerül kórházi kezelés alá, a legfontosabb védelmi eszköz, ha ezt a hatást csökkentjük. A vakcináltak körében mind a kórházi kezelés esélye, mind pedig a halálozás aránya jelentősen csökkent. Az oltottak nem csupán a súlyos kimenetel ellen védettek jobban, de a vírust is kevésbé képesek továbbadni, így a járvány terjedését is fékezik” – írta már augusztus végén Kemenesi Gábor virológus.

Harmadik oltás vagy a család?

A harmadik oltás is fontos része a védekezésnek (Kép: Getty Images)

„Nem akarok magányos lenni”

Egy másik ismerős, Attila arról panaszkodott, hogy a barátaival lassan megszakad a kapcsolata az oltások miatt. Köztük van olyan is, aki nem oltatta be magát egyáltalán, mások csak a harmadik oltástól félnek. Attila pedig nem tudja, mit tegyen, mert szeretne a barátaival együtt lenni, de az oltáskérdés megmérgezi a társasági életét. „Nagy dilemma ez nekem – meséli Attila –, mert nem akarok magányos lenni, márpedig, ha nagyon kötöm az ebet a karóhoz és mindenáron erőltetem a harmadik oltást, akkor nem fognak velem találkozni egy idő után. Már most vannak problémák a társaságban, ellentétek alakultak ki az oltottak és oltatlanok között, elmaradt pár ember a programokról, mert nem akar az egyik vagy a másik táborral közös térben tartózkodni.

Én valahol középen tipródom, nem tudom, mennyire sodrom magamat vagy pont a harmadik oltástól ódzkodó barátaimat veszélybe, ha találkozom velük rendszeresen. Arról nem is beszélve, hogy a védettségi igazolvány is szétszakítja a társaságunkat, mert már csak úgy lehet közös programot választani, hogy az oltatlanokra legyünk tekintettel és ne kelljen hozzá védettségi, de közben van a társaság oltott része, akik igenis szeretnének mondjuk koncertekre is menni. Sok vita van ebből már nyár eleje óta, és a harmadik oltás lehetősége óta csak rosszabbodott a helyzet. Attól tartok, hogy a járvány és az oltás teljesen szét fogja zilálni a baráti kapcsolataimat.”

Harmadik oltás vs. rokonok

A harmadik oltásról információt a koronavirus.gov.hu oldalon találsz (Kép: koronavirus.gov.hu/nlc)

Legalább hordj maszkot!

A fent leírt esetek cifrázva, pepitában szinte mindannyiunk környezetében előfordulnak, erőszakkal senkit sem lehet beoltani, és nyilván nem akarunk mindenkit leépíteni az életünkben, aki nem akarja a harmadik oltást. Bár nem jelent megoldást és nem helyettesíti a vakcinát, egy fokkal nagyobb biztonságot jelenthet, ha önkéntes alapon elkezdünk maszkot hordani és erre esetleg megkérjük azokat a családtagokat, barátokat is, akikről tudjuk, hogy nem oltatták be magukat. Kemenesi Gábor szerint még mindig hatékony védekezés a maszk:

„A maszkviselés visszaszorítja a fertőzések számát, Delta ellen is működik – írta a virológus Facebookon szeptember negyedikén. – Teljesen mindegy, hogy milyen variáns, fizikai értelemben véve (a maszkok fizikai védelmet nyújtanak) ugyanazt a felépítésű/méretű és ugyanazzal az aeroszollal vagy cseppfertőzéssel terjedő vírust védjük ki. A dózis az egyetlen mutató ami változott a Delta esetében (több vírust ürítünk), ám a megfelelően viselt maszknak ez sem lehet akadály. Egy indiai tanulmányban 340 ezer ember kontrollvizsgálatával fontos megállapítások és való életre vonatkozó gyakorlati eredmények születtek. Néhány fontos megállapítás:

  • Az emberek csupán 30 százalékának maszkviselése esetén a COVID-19 megbetegedések száma máris 10 százalékkal csökkent.
  • A maszkviselés hatására az idősebb korosztály körében (akik ugye a leginkább veszélyeztetettek) 35 százalékkal kevesebb fertőzésszám jelentkezett (a többi mért korosztálynál jobb érték). Ez azt jelenti, hogy éppen, akiket leginkább kell védeni, számukra hozott igazán fontos eredményt a tanulmány.
  • A tömeges maszkviselésnél (emlékezzünk a textilmaszkok időszakára) a tanulmány megállapította, hogy a hagyományos textilmaszk és sebészi maszk közül az utóbbinak van látványosabb hatása a fertőzés terjedésének fékezésében.”

Hiába nem tették újra kötelezővé a maszkot, nem kell a politikusokra várni ebben a kérdésben, nem kell azt nézni, mit tesznek vagy mondanak mások, inkább tegyünk annyit saját magunkért és a környezetünkért, hogy felvesszük önként és erre buzdítjuk a környezetünket is.

Járvány és védekezés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top