nlc.hu
Aktuális

Sok a bizonytalanság a harmadik oltás körül

Nyakunkon a harmadik oltás, de rengeteg a bizonytalanság

Augusztus elsejétől lehetővé válik a harmadik koronavírus elleni vakcina beadása azok számára, akiknél legalább négy hónap telt el a védőoltás második adagjának beadása óta. Magyarország ezzel a világ legtöbb országát megelőzi. De biztosan jó ötlet a korai kezdés, amikor a vakcinagyártók még nem fejezték be az ezzel kapcsolatos kutatásokat?

Alig több mint egy hét, és kortól, nemtől és a már beadott vakcina fajtájától függetlenül mindenki számára megnyílhat a harmadik oltás beadásának lehetősége Magyarországon, akinél a második vakcina beadása óta legalább négy hónap telt el. A harmadik adag vakcina felől mindenkinek ott kell majd érdeklődnie, ahol a korábbi oltásait kapta. Az időzítés nem véletlen: ahogy tavaly, úgy idén is őszre jósolják a járvány újabb felfutását, a delta variáns pedig már Európa szerte elkezdte növelni a fertőzöttek számát, így fontos, hogy az iskolakezdés, valamint az emberek zárt helyekre való visszatódulása előtt mindenki számára biztosítsák a lehető legmagasabb szintű védettséget. Ugyan a legtöbb magyar állampolgár számára csak ősszel érkezik majd el a harmadik oltás beadásának lehetősége, mivel a korábbi oltásait a lakosság legnagyobb része a tavasz második felében vagy éppen kora nyáron kapta meg, a járvány kezelése szempontjából kritikus hatvan év feletti korosztály nagy része már sorra kerülhet a nyáron, mert közülük sokan már februárban, márciusban és áprilisban átestek az oltásaikon.

Bár az index már július 16-án megírta, hogy néhány napon belül kiküldik a háziorvosoknak és az oltóközpontokba a harmadik oltásokra vonatkozó orvosi protokollt, cikkünk megjelenéséig ez tudomásunk szerint még nem érkezett meg, így egyelőre az egészségügyi dolgozók sem tudják, milyen szabályok szerint és milyen típusú vakcina lesz majd beadható harmadikként, és orvosi protokoll nélkül nem is kezdhetik meg az oltásokat. Megpróbálunk tisztán látni ebben a zavaros helyzetben.

Kásler Miklós és a heterológ oltási forma

Hogy milyen legyen a harmadik vakcina típusa? Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki Kossuth Rádiós műsorában elmondta, hogy ő azt látja, hogy a szakemberek között nincs egyetértés a témában:

Az egyik vélemény szerint az a jó, ha kombinálják az oltásokat, mások szerint ennek nincs különösebb jelentősége. Erről az orvosoknak kell dönteniük, nem a politikának.

Kásler Miklós emberminiszter hétvégi Hír TV-s szerepléséből úgy tűnhet, hogy a döntés már megszületett. A miniszter az adásban ugyanis elmondta, hogy az orvosoknak szétküldött irányelvben azt fogják javasolni, hogy a heterológ oltási formát alkalmazzák. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy akit az első alkalmakkor vektorvakcinával vagy elölt vírus alapú oltóanyaggal (AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm vagy Janssen) oltottak, harmadik oltásnak mRNS vakcinát (Pfizer vagy Moderna) kapjon. A recept fordítva is ez lenne: ha egy első két alkalommal mRNS (Pfizer, Moderna) oltóanyaggal oltott ember harmadik oltást szeretne, neki a vektorvakcinákat vagy az elölt vírus alapú oltóanyagot ajánlják, vagyis jó eséllyel AstraZeneca-t vagy Sinopharmot. Szputnyik V-t nagy valószínűséggel csak azért nem, mert az oroszoktól vásárolt vakcinákból majdnem az összeset felhasználtuk, és Magyarország nem rendelt többet az oltóanyagból. A miniszter kijelentése nagy vihart kavart, azóta pedig sorra jelennek meg a szakértők nyilatkozatai a témában.

Nyakunkon a harmadik oltás, de rengeteg a bizonytalanság

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával oltanak a békéscsabai Réthy Pál kórházban (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A Pfizer és Karikó Katalin ellentmondanak

Hétfőre fordulva nyilatkozott a témában a Pfizer Hungary Kft. vezérigazgatója, Vereckei Péter a Népszavának, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Pfizer vakcina hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét, mivel ennek hatékonyságát jelenleg klinikai vizsgálatok még nem támasztják alá. Hozzátette: bár az egyes hatóanyagok kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer rendkívül fontosnak tartja, hogy megfelelően megvizsgálják és nyomon kövessék az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek.

Az RTL Klub Híradója megkérdezte a témában Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét, aki elmondta, hogy akit Szputnyik V vakcinával vagy AstraZenecaval oltottak az első két alkalommal, annál a harmadik oltásnak feltétlen más típusúnak kell lennie, viszont az mRNS vakcinákat akárhányszor be lehet adni, akármilyen előző vakcina után. A műsorban megszólalt Rusvai Miklós is, aki részletesebben kifejtette, miért jó, ha a vektorvakcinák (AstraZeneca, Szputnyik V) esetében a harmadik oltás más típusú lesz. A víruskutató szerint

A harmadik vagy negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermeltetni a koronavírustüske-fehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vektorvakcináknál mindenképp célszerű a vakcinamixelés.

Rusvai Miklós a Sinopharm vakcinával oltottaknak is azt javasolja, hogy harmadik oltásnak egy másfajta vakcinát kérjenek.

Folynak a kísérletek

A Time magazin szerint a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Janssen esetében is előrehaladottak a vizsgálatok a harmadik vakcina alkalmazásával kapcsolatban, és a korai eredmények igen biztatók. A Pfizer esetében például júliusban hozták nyilvánosságra, hogy a harmadik dózis megsokszorozta a szervezetben az antitestek számát. A másik két vakcina esetében a végső konklúzióra a nyár végéig vagy kora őszig kell várnunk. A Moderna háromféle lehetőséget tesztel. Egy fél dózis beadását a jelenlegi vakcinából, egy újfajta dózis beadását, amit a béta variáns ellen fejlesztettek és egy olyan dózis beadását, ami kombinációja a régi vakcinának és a béta variáns ellen fejlesztett oltóanyaguknak. Az egydózisú Janssen vakcina gyártója, a Johnson & Johnson egy második oltás beadását teszteli ugyanabból a vakcinafajtából, amit elsőre is beadtak. A Pfizer-BioNTech két verziót tesztelt: az egyik változatban az eddig is használt oltóanyagból adnának be egy harmadik adagot, a másikban pedig a béta változat ellen fejlesztett oltóanyagukat adnák be harmadik oltásként.

A Time cikke ugyan az AstraZeneca oltással nem foglalkozik – lévén azt nem használják az Egyesült Államokban – , de az oxfordi kutatók még június végén jelentették be egy sajtóközleményben, hogy a harmadik oltás növeli a vakcinájuk hatékonyságát – ellentmondva ezzel Karikó Katalinnak – , bár azt még nem látják bizonyítottnak, hogy szükség lenne harmadik védőoltásra azok esetében, akiket korábban AstraZeneceval oltottak. Abban minden gyártó kutatása megegyezik, hogy az oltásuk esetében csak a saját vakcinájukat kutatták, azzal kapcsolatban nem végeztek vizsgálatokat, hogyan működik a vakcinájuk harmadikként, ha azt egy más típusú vakcina után adják be, így a vakcinamixelésért nem vállalják a felelősséget, de ez valahol természetes, hiszen minden gyártó a saját termékét védi. A Medical News Today információ szerint az oroszok a Szputnyik V harmadik oltásaként a korábban kifejlesztett egydózisú vakcinájukat, a Szputnyik Lightot kívánják használni. Emellett a Gamaleja Intézet azon is dolgozik, hogy felajánlja a Szputnyikot harmadik oltásnak más vakcinagyártóknak, mivel állításuk szerint az orosz vakcina jobban véd a delta variánssal szemben a többi vakcinánál.

A Sinopharm-helyzet

Bár Európában szinte mindenütt téma a harmadik oltások beadása, Magyarországon nagyrészt annak köszönhetően gyorsultak fel az események, hogy az országban mintegy félmillió hatvan év fölöttit oltottak be a kínai Sinopharm vakcinájával, ami a vizsgálatok szerint – bár ez még vita tárgya – az idősek szervezetében sok esetben nem indítja be a megfelelő védettséget. Bár az ezzel kapcsolatos rossz híreket a Semmelweis Egyetem kutatása próbálta valamennyire megcáfolni, az áttörés elmaradt, a Sinopharmmal oltott idősek között pedig sokan annyira kétségbe estek a lehetőségtől, hogy nem eléggé védettek, hogy megindultak Románia felé, ahol egy kis trükközéssel bárki hozzájuthatott a Pfizer mRNS vakcinájához. A harmadik oltás hazai előrehozásával már ősz előtt biztosíthatják a veszélyeztetett generációk védelmét, megszüntetve a kínai vakcinák okozta bizonytalanságot.

A Sinopharm és a közel-kelet

Magyarország ugyan rendkívül korán elkezdi beadni a harmadik oltásokat, világelső semmiképp nem lesz. Az elharapódzó delta variáns miatt Izrael is ad már harmadik oltást a Pfizerből, de egyelőre csak azoknak, akik egyéb betegség miatt gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, például rákbetegek, akik épp kemoterápián esnek át vagy HIV-fertőzöttek.

A legszélesebb körben a harmadik vakcinát jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben használják, az országban, ahol a Sinopharm volt az első koronavírus elleni vakcina, amit használni kezdtek. A májusban megjelent első protokoll még arról szólt, hogy a sok esetben gyengébb immunválaszt kiváltó kínai vakcina miatt már hat hónappal a második Sinopharm oltás után be lehet adni egy harmadik oltást is Sinopharmból az időseknek, de ez azóta már megváltozott a delta variáns terjedése miatt. Ma Dubajban már elég három hónapnak eltelnie a második Sinopharm után, és emlékeztető oltásnak már csak Pfizert használnak. Ezzel szemben Abu Dhabiban továbbra is hat hónapot kell várni, és ott még választani lehet, hogy a harmadik oltás Pfizer vagy Sinopharm legyen-e a harmadik adag. Az azonban összeköti a szabályozást, hogy mindkét helyen csak az ötven éven felüliek juthatnak hozzá a harmadik védőoltáshoz. Figyelmeztetnek arra is, hogy a korábban Sinopharmmal oltottaknak a Pfizerből csak egy emlékeztető oltást kell beadni, két Pfizer emlékeztető oltást csak különleges esetben, az orvos tanácsára használható. Azt, hogy Kína bizalma is megrendült a saját oltóanyagában, jól jelzi, hogy a The Diplomat cikke szerint már a kínai hatóságok is mRNS vakcinában gondolkodnak az emlékeztető oltások esetében.

Sok a bizonytalanság a harmadik oltás körül

Fotó: Allen J. Schaben/Getty Images

Harmadik oltás – a luxusprobléma

Bár azok számára, akiknek a szervezetében egy korábbi oltás nem alakította ki a megfelelő védettséget, a harmadik oltás fontos és életmentő lehet, a többiek esetében a WHO szerint egyelőre az adatok nem bizonyítják a harmadik oltás beadásának szükségszerűségét. Ez a problémakör jelenleg a nyugati államok luxusproblémájának mondható, ugyanis számos fejlett országban még a legveszélyeztetettebb rétegeket sem sikerült mostanáig beoltani, eközben pedig számos gazdag ország már azzal a problémával küzd, hogy mit csináljon a rajta maradt koronavírus elleni vakcina készletekkel, és harmadjára is a polgárai beoltására készül, növelve a társadalmak közti egyenlőtlenségeket.

Ahogy Merkely Béla az indexnek adott interjúban fogalmazott, nem annyira a harmadik oltásra kellene most fókuszálnunk, inkább arra, hogy minél többen kaphassák meg az első és második dózist:

Nagyon sokat beszélünk most a harmadik oltásról, keveset az első és második dózisról. Nem állunk rosszul az oltások számával, főként, ha figyelembe vesszük azt is, hogy kb. 1 millió 12 év alatti fel sem veheti a vakcinát, és ha azt is megnézzük, hogy milyen sokan estek át a fertőzésen. Többen is tartanak a negyedik hullámtól, amely számos országban pusztít világszerte, én továbbra is úgy gondolom, hogy jellemzően ennek azok lesznek kitéve, akik nem kérték az oltást. Tehát újra és újra fel kell hívni azoknak a figyelmét az első két oltás fontosságára, akik nem kértek belőle, vagy felvették csak az elsőt a védettségi kártya reményében. Megfelelő védettséget a kétdózisú vakcina, mindkét dózisa jelenti.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top