nlc.hu
Trend

Karikó Katalin a harmadik koronavírus-védőoltásról

Megszólalt Karikó Katalin a vakcinák keveréséről és a harmadik oltásról

Nem feltétlenül jó, ha a harmadik oltás mást típusú, mondta a magyar kutató.
Karikó Katalin

Az AstraZenca es a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik oltás. Ezt Karikó Katalin kutató írta az RTL Híradónak. A műsorban Rusvai Miklós állatorvos hasonlóan nyilatkozott, azt mondta, hogy a vektorvakcináknál, tehát az AstraZeneca és a Szputnyik oltásánál kimondottan előnyös lehet, ha a harmadik oltás más típusú. A kínai Sinopharm vakcinával oltottaknak is azt javasolja, hogy harmadiknak más védőoltást kérjenek. Karikó hozzátette: a Pfizert és a Modernát bárhányszor be lehet adni és nem támogatják, hogy felcseréljék.

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy kérhető lesz a harmadik koronavírus elleni oltás. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azt mondta szombaton, hogy a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja, tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki – emlékeztet a Hvg.hu. Ezt cáfolta tehát most Karikó Katalin.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top