nlc.hu
Életmód

Az ECDC Covid-prognózisa

Koronavírus: augusztus elejére ötszörösére nőhet a fertőzöttek száma

Ijesztő Covid-prognózist tettek közzé. Európában mindenhol romlást mutat a tendencia.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) előrejelzése szerint jelentősen nőhet a koronavírusos fertőzöttek száma a következő hetekben: augusztus 1-ig közel ötször több új fertőzött is lehet a delta variáns terjedése és a járvány további terjedését gátló intézkedések enyhítése miatt. A prognózis szerint az Európai Unió tagországai, valamint Norvégia és Izland alkotta térségben várhatóan naponta több mint 420 új fertőzött jut majd 100 ezer lakosra az augusztus 1-vel végződő héten, szemben a múlt heti kilencvennel. Ugyanannak a hétnek a végén pedig 100 ezer lakosra várhatóan már több mint 620 új fertőzött jut majd.

oltás

Az ECDC adatai szerint a 18 év feletti lakosság több mint 63,8 százaléka kapta meg legalább az első adat vakcinát – Fotó: illusztráció, MTI/Rosta Tibor

Az ECDC szerint a kórházi ápolásra szorulók és a halálos áldozatok száma ennél lassabban emelkedik, elsősorban az oltási kampánynak köszönhetően: a Covid-19 betegséggel összefüggő új halálesetek száma a múlt heti 1 millió lakosra jutó 6,8 után augusztus elején várhatóan meghaladja majd a tízet.

Az ECDC illetékességébe tartozó 30 ország kétharmadában figyelhető meg jelenleg a járvány súlyosbodása, és a legsúlyosabb helyzetben lévő országokban a fertőzöttek számának emelkedése és a fertőzések súlyosabb mértéke a 15-24 éves korosztályt érinti, a 65 év felettieknél korlátozott a növekedés. Két ország (Spanyolország és Portugália) a “fokozott aggodalomra okot adó” kategóriában szerepel, négy másik (Hollandia, Luxemburg, Málta és Ciprus) pedig “mérsékelt aggodalomra” ad okot. A többi 24 országban a járványhelyzet jelenleg alacsony vagy nagyon alacsony aggodalomra ad okot, de itt is romlást mutat a tendencia.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top