nlc.hu
Utazás

Külföldön oltott magyarok uniós Covid-igazolványa

Csak később kaphatnak uniós Covid-igazolványt a külföldön oltott magyarok

Csak augusztus 9-től kezdve igényelhetik az uniós zöld útlevelet azok a magyarok, akik külföldön kapták meg az oltást.
Uniós Covid-igazolvány

Július 1-jétől nálunk is beszerezhető az uniós Covid-igazolvány, az európai zöld útlevél. Az igazolást digitális és papír alapú formában is ingyenesen lehet igényelni, és egy QR-kóddal van ellátva. Idehaza kormányablakoknál, illetve ügyfélkapun keresztül lehet igényelni vagy letölteni.

A külföldön beoltott magyar állampolgárok azonban, úgy tűnik, egyelőre hiába várják az uniós igazolásukat – írja a Telex. A lap több olvasója arról számolt be, hogy külföldön kapták meg az oltás mindkét dózisát, de Magyarországon nem kaphatnak uniós Covid-igazolványt.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a külföldön beoltott magyarok csak augusztus 9-től kezdetik igényelni az uniós oltási igazolást. Ugyanez vonatkozik a Magyarországon tartózkodó külföldiekre is.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, azért az augusztusi dátum, mert addigra tudnak felkészülni a többi tagállamban kiállított 26-féle igazolás elfogadására.

A külföldön beoltottak az igazolványt majd Budapest Főváros Kormányhivatalától vagy a kormányablakoktól kérelmezhetik. Az igényléshez csatolni kell az oltásról szóló hivatalos papírokat magyarul vagy angolul. Ha az igazolás más nyelven van, hivatalosan kell lefordíttatni magyarra.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/REUTERS/Johanna Geron)

Fontos információk az oltásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top