nlc.hu
Életmód

A koronavírus elleni harmadik vakcinadózist augusztus 1-től lehet kérni

Orbán Viktor elárulta, mikortól lehet harmadik oltást kérni

Harmadik dózis, negyedik hullám – ezekről a témákról beszélt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós interjújában.

Számos döntés is született a koronavírus elleni harmadik oltással kapcsolatban – mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint nem kell félni a harmadik oltástól, ezért lehetővé teszik annak a felvételét.

A járványügyi szakemberek ajánlásait figyelembe véve a második dózis után négy hónappal javasolják a harmadik dózis felvételét. Ettől eltérő ütemezést a háziorvosok egyéni elbírálás alapján előírhatnak.

A kormány szeretné minél kevesebb adminisztrációval lebonyolítani a harmadik dózist, de ezúttal nem lesz korosztályokra bontott oltási rend. A harmadik dózisokat augusztus elsejétől kezdik beadni.

Azt a döntést, hogy a harmadik dózis milyen típusú vakcina legyen, Orbán szerint az orvosok fogják eldönteni. 

Orbán: augusztus 1-től kérhető a harmadik vakcinadózis

Orbán Viktor szerint az orvosoknak kell eldöntenie, hogy milyen vakcinát adnak be harmadik dózisként (Fotó: Getty Images)

A kormány emellett arról is döntött, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást. Az egészségügyben ez nem ismeretlen gyakorlat, más kötelező oltásokat is meg kell kapnia az egészségügyben dolgozóknak. 

A koronavírus elleni oltások, a megfelelő ellenanyag-szint megléte esetén hatékonyan véd a Covid-19 legsúlyosabb következményeitől, szövődményeitől. Az eddigi kutatások szerint a most terjedő delta-variáns ellen is nagy eséllyel megvédi azokat, akik megkapták a vakcinát. 

Orbán Viktor azt is elmondta, igyekeznek meggyőzni azt a 15 százaléknyi idősebb magyart, akik még nem oltatták be magukat. 

A miniszterelnök hozzátette, egyelőre nem hoztak döntést a negyedik hullámmal kapcsolatos korlátozásokról. Orbán Viktor arra kérte a magyarokat, hogy külföldi utazást most csak az tervezzen, akik már megkapták mindkét oltásukat. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top