nlc.hu
Trend

Duda Ernő virológus szerint érthetetlen, hogy miért az idősebb magyaroknak adták a kínai vakcinát

Virológus: rejtély, miért oltották a magyar időseket a kínai vakcinával

A szakember szerint, akinek nincs antitestje, annak két további oltásra lenne szüksége, nem harmadik dózisra.

Rejtélynek nevezte Duda Ernő virológus, hogy Magyarországon miért fordulhatott elő, hogy 60 évnél idősebbeket oltottak be a Sinopharm kínai vakcinával – írja a Telex. A lap információi szerint a szakember azt mondta: „az OGYÉI ugyanis megkapta a kínaiak dokumentációját. Annak alapján döntöttek. A kínai dokumentációban pedig egyrételműen benne volt, hogy a Sinopharmot 60 év alatti, egészséges férfiakon próbálták ki az arab országokban”. 

Duda szerint ha valakinek két Sinopharm-vakcina után sincs megfelelő védettsége, akkor nem egy harmadik dózist kellene kapnia, hanem két további oltást. 

„Hogyha valaki eddig  Sinopharmot kapott, akkor annak vagy Szputnyikot, vagy Pfizert kellene adni. Ha valakinél a Szputnyik nem működött, akkor annak Pfizert kéne adni. Ha a Pfizer nem működött, akkor valószínűleg valami vektorvakcinát kéne neki adni” – idézte a Telex a szakembert. 

Rejtélynek tartja a virológus, hogy miért oltottak időseket a kínai vakcinával Magyarországon

A kínai vakcinával oltott idősek negyedénél nem termelődött megfelelő mennyiségű ellenanyag (Fotó: Getty Images)

A virológus szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) is tisztában voltak a fővárosban elvégzett antitestvizsgálat kedden közzétett eredményével, amely szerint a kínai vakcinával oltott időseknél fordult elő a leggyakrabban, hogy nem termelődött elég ellenanyaguk a koronavírus ellen.

Duda Ernő szerint már januárban meg lehetett volna mondani, hogy körülbelül erre lehet számítani. Rámutatott, hogy a szezonális influenza oltások – amelyek a Sinopharm koronavírus elleni vakcinájához hasonló eljárással készülnek – legfeljebb 50-60 százalékos védelmet biztosítanak, így az oltottak 40-50 százalékánál nem alakul ki védelem. A virológus emellett szorgalmazta, hogy a 12 évnél idősebb gyerekek oltását is fel kellene pörgetni, mert ezzel lehetne hatékonyan lassítani a vírus szeptemberi terjedését. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top