nlc.hu
Életmód

Kásler Miklós szerint jó keverni a koronavírus elleni vakcinákat, a Pfizer ezzel nem ért egyet

A Pfizer nem ért egyet Kásler Miklóssal a vakcinák keverésével kapcsolatban

A gyógyszergyártónál nem végezték el a készítmények keverésével kapcsolatos vizsgálatokat.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter még múlt hét szombaton beszélt arról, hogy a koronavírus elleni vakcina harmadik dózisáról a háziorvosok dönthetnek, amelyhez az Emmi iránymutatást ad számukra – írja a Telex. A miniszter szerint több lehetőség is van a vakcinák keveréséről, és bár a gyógyszergyártók rendszerint azt javasolják, hogy a harmadik oltás is ugyanolyan legyen, mint az első kettő, a szakirodalmo szerint egyre inkább érdemes a készítmények keverését ajánlani. Ez azt jelenti, hogy ha valaki elsőre mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kapott, akkor a harmadik dózis vektorvakcina (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy úgynevezett elölt vírust tartalmazó készítmény (Sinopharm) a legjobb, és fordítva. Kásler szerint ezt az ajánlást tartalmazza a háziorvosok számára küldött tájékoztató. 

Eltérnek a vélemények a covid-vakcinák harmadik dózisáról

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A Pfizer Hungary ügyvezető igazgatója azonban a Népszavának nyilatkozva azt mondta, a klinikai vizsgálatok nem támasztják alá az oltóanyagok felcserélését és kombinált alkalmazását. A cég vezetője szerint a Pfizer és a BioNTech nem készített úgynevezett hármas fázisú klinikai vizsgálatot az oltóanyagok kombinálásáról. A vakcinakoktélok alkalmazását nehezíti, hogy a jelenlegi hatósági engedélyek sem rendelkeznek a vakcinák keverhetőségéről – igaz, az egyes készítmények kombinálásáról az egészségügyi hatóságok dönthetnek. 

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top