nlc.hu
Egészség

Pszichiáter hiány Magyarországon

Pszichiáterhiány az országban: van, ahol egy-két nyugdíjas orvos próbál helytállni

Intézkedéseket sürget a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Pszichiátriai Munkacsoportja a pszichiátriai ellátás javításáért – írja a 444.hu. Az országos kórház-főigazgatónak írt levelükben felidézik, hogy 2020-ban drámaian, 10 százalékkal megugrott az öngyilkosságok száma 2019-hez képest, amivel régóta tartó, csökkenő tendencia tört meg. Budapesten például 30 százalékos volt a növekedés.

Kevés a pszichiáter

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash

A MOK szerint a romló adatokban nagy szerepe lehet a pszichiátriai ellátás hiányosságainak is, hiszen az öngyilkosságok mögött 90 százalékban pszichés betegség is meghúzódik.

Az ellátórendszer régóta komoly problémákkal küzd, amit a járványhelyzet csak súlyosbított. Sok kórházban innen vonták el legkorábban, és ide adták vissza legkésőbb az ágyakat. A pszichiátriai osztályok egy részét még augusztusban, hetekkel a harmadik hullám lecsengése után is takaréklángon működtették. A járvány alatt végig jellemző volt, hogy csak a legsúlyosabb esetekben tudták befektetni a pácienseket, a telefonos megbeszélések sokszor elmaradoztak, nem tudták figyelemmel követni a gyógyszerek adagolását sem – írja a lap.

A MOK azt írja, sok helyen most is 1-2 nyugdíjas orvos próbál helytállni, és bajban van a szakorvosképzés is, nincs elég orvos, aki oktatna. A szegedi egyetemi központban fél éve műszakos beosztásban dolgoznak a rezidensek, a betegeknek nincs stabil kezelőorvosuk, ami idegen a pszichiátriától.

A MOK arra kéri a kormányt, hogy ősszel kezdjék meg a stratégia kidolgozását.

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top