Egészség

3 tipp, amivel elkerülheted a korai térdproblémákat (X)

A térdünk rendkívül bonyolult szerepéről tudomást sem veszünk, amíg minden rendben van. Azonban ez az ízület könnyen megsérülhet, elég egy óvatlan pillanat, túlerőltetés, sporttevékenység vagy elhízás. Ha elveszítjük térdünk egészségét, oda lesz a mozgás szabadsága és akár sokáig elhúzódó, fájdalmas időszakkal is szembe nézhetünk.

Mitől fáj a térdünk?

A térdízület felépítésében csontok, porcok, szalagok, izmok és inak vesznek részt, illetve a térdet borító tokban még ízületi folyadék is található. Ennek a struktúrának bármelyik része is sérül vagy fertőződik, az fájdalmat vált ki.

Az okok között szerepelhet a túlterhelés, mozgás vagy elhízás miatt a szalagok sérülése, szakadása, túlnyújtása, a porcleválás, térdkalács ficam, gyulladásos folyamatok a térdfolyadékban.  A térdproblémák között előfordul a  nyáktömlőgyulladás okozta fájdalom, de akár a lúdtalp miatt nem megfelelő testtartás is vezethet térdfájáshoz, illetve a porckopás, reuma, ízületi gyulladás.

A térdfájás jelentkezhet a térd belső oldalán, a hajlító részen, jelezhet mozgáskor, lépcsőzéskor, lehet tompa vagy éles és szúró. Okát minden esetben ki kell vizsgáltatni, ha pihentetésre nem szűnik meg, mert csak a képalkotó eljárások adnak biztos diagnózist. A szakorvos ezután tud kezelést javasolni, ami:

●       Gyulladás esetén lehet injekciós terápia

●       Szalagszakadáskor, krónikus gyulladáskor artroszkópos műtét

●       Sérült vagy elkopott térdízületeknél, porcoknál a részleges vagy teljes térdprotézis kínálhat tartós megoldást.

A térdbántalmak megelőzése

Ügyeljünk mindig a mozgásra, és készüljünk fel kellőképpen! Főleg, ha a családunkban vagy nálunk jelentkezett már ízületi probléma, figyeljünk oda térdünkre! Csak a megfelelő sportruházatban, cipőben eddzünk, túrázzunk, használjunk térdvédőt, vagy pl. kineziológiai tapaszt. Ha túlsúlyosak vagyunk, először könnyítsünk a testtömegen étrenddel, és csak ezután vágjunk bele intenzívebb mozgásba! Már pár kiló mínusz is rengeteget segíthet az ízületi terhelésen!

Mozgás előtt sose felejtsünk el bemelegíteni, a sporttevékenység befejeztével pedig nyújtsunk, pihentessük a végtagjainkat! Ne edzünk ész nélkül, kérjük edző segítségét, ha nem vagyunk tisztában a helyes gyakorlatvégzéssel, igaz ez akár  futási technikára is.

Tájékozódjunk ízületvédő étrend-kiegészítőkről, és válasszunk olyan készítményt, amelyben minél többféle értékes hatóanyag van, pl.kondroitin, MSN, glükozamin, kollagén!

A magas antioxidáns és omega-3 tartalmú ételek is hozzájárulhatnak a térdproblémák megelőzéséhez, hiszen ezek természetes gyulladáscsökkentők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top