nlc.hu
Egészség

A járvány hatása a gyerekek lelki egészségére

Megtelt a gyermekpszichiátria: 40 százalékkal több az eset, mint a járvány előtt

A járvány előtti időszakhoz képest a szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek száma az ötszörösére nőtt.
Depressziós gyerek

A pandémia súlyosan érinti a gyerekek lelki egészségét, erre utalnak az ország nyugati felének nagy részét és Budapest budai oldalát ellátó Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia statisztikái is. A 2019-es, vagyis a járvány előtti őszi időszakhoz viszonyítva idén 40 százalékkal emelkedett az esetek száma.

„A pandémia katalizátorként hatott a serdülők és a családok problémáira, az amúgy is létező gondok a bizonytalanság és a krízis hatására még erősebben jelentkeznek. A serdülők azért élik meg nehezebben ezt az időszakot, mert ők már elég nagyok ahhoz, hogy tudatosítsák magukban a feszültségeket, és amúgy is kritikus életszakaszban vannak” – mondta Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány igazgatója.

Mint mondta, ugrásszerűen megnőtt az önsértő gyerekek száma az osztályaikon. Ők jellemzően nem azért okoznak maguknak sérülést, mert el akarják dobni az életüket, inkább a feszültséget, a frusztrációt akarják levezetni. Sok azonban az öngyilkosságot megkísérlő vagy szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is. A szakambulancián jelenleg ötszázan várnak időpontra és a szám folyamatosan nő.

Már a tavalyi évben is érezhető volt a koronavírus-járvány negatív hatása, azonban az idei őszkezdet minden eddigi rekordot megdöntött.

  • 2021 szeptember/októberében 1910 esetet fogadtak az intézményben, míg 2019 ugyanezen időszakában 1360-at.
  • Több mint harmadával nőtt – 613-ról 857-re – a figyelemzavaros esetek száma.
  • Harmincról hatvanra ugrott, vagyis megkétszereződött azoknak a gyerekeknek az aránya is, akiket kényszeres gondolatok, tettek miatt kell kezelni.
  • 2021 őszén ötször annyi gyermeket láttak el szorongásos és depressziós zavarral, mint két évvel ezelőtt.

„Elsősorban a súlyos esetek számának emelkedése aggasztó. Az akut esetek éjjel-nappal érkeznek. Kezeltünk olyan gyereket, akit fertőződése miatt a szülei három hétre a szobájába zártak, egyáltalán nem érintkezhetett senkivel. A fizikai kontaktus hiánya nagyon komoly nehézségeket okozhat, de jelentős stresszforrás az iskolába való visszatérés is” – mondta Szolnoki Nikolett, a Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa. Az intézményben folyamatosan próbálják bővíteni a kapacitásokat, hogy így segítsék a gyermekeket és szüleiket, hiszen a gyerekek akkor vannak jól, ha a családok is egészségesek.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/kira schwarz)

A koronavírus-járvány hatása a gyerekekre:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top