nlc.hu
Egészség

Karikó Katalin az omikron variánsról

Karikó Katalin az omikron variánsról nyilatkozott

Az új variáns már több európai országban is felütötte a fejét.

A Pfizer az eddigi 100 nap helyett 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot – közölte az ATV Híradóval Karikó Katalin. A biokémikus ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a Dél-Afrikában megjelent új koronavírus-variáns ellen, milyen idő alatt lehet új oltóanyagot fejleszteni, amennyiben kiderül, hogy a jelenlegiek nem hatékonyak.

Mint azt az nlc is szombaton délután megírta, a Moderna és a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat. Két hét múlva kiderül, hogy hatékony–e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina. Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte, hogy nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Karikó tudatta: „Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Azt írta, most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.

Az ATV megjegyzi, hogy az elsődleges kutatások szerint az omikron már a dél-afrikai fertőzések 90 százalékáért felelhet. Európában először Belgiumban azonosították az új variánst, de Németországban és Csehországban is találtak Omikron-gyanús eseteket. A Hollandiában pénteken landolt, Dél-Afrikából érkező gépen 600 utasból 61-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje. Egyelőre nem tudni, hogy az ő szervezetükben az omikron variáns van jelen vagy nem, ez csak további vizsgálatok után derül ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top