nlc.hu
Egészség

A genetika is tehet a nagyobb alvásigényről

Egy új tanulmány szerint bizonyos embereknek egyszerűen szüksége van a délutáni sziesztára

Bármennyire szeretném, sosem tudtam délután aludni, míg a feleségem vígan szundikál a délutáni órákban. Egy friss tanulmány szerint mindez azért lehet, mert egy bizonyos embertípusnak egyszerűen szüksége van a délutáni alvásra.

A Massachussetts General Hospital (MGH) kutatása szerint egyes embereknek látványosan több alvásra van szükségük, mint másoknak, sőt vannak köztünk olyanok, akik valósággal arra születtek, hogy délután is szunyókáljanak. Szóval, ha azt érzed délután háromkor, hogy mindjárt elnyom az álom, a biológiát okold – írja a ladbible.

Délutáni szundikálás

Jöhet egy kis délutáni szieszta? (fotó: pixabay)

A tanulmány során 452 ezer ember genetikai adatait vizsgálták, ezen felül pedig volt egy kutatás is, mely során megkérdezték az embereket, hogy milyen gyakran alszanak napközben. A válaszlehetőségek között a soha/ritkán, a néha és a gyakran szerepelt. Egyesekre még egy monitort is helyeztek, hogy figyelhessék a napi aktivitásukat. Az adatok végül azt mutatták, hogy 123 olyan emberi genomunk van, ami felelős lehet a szundikálásért, és a sziesztázni szerető emberekben ezek többsége megtalálható. Persze ennél azért komplikáltabb a dolog. Három ok lehet felelős a délutáni nagy alvásigényért. Az első csoportba azok az emberek tartoznak, akik éjjel rosszul alszanak, ezért elfáradnak a nap közepén, netán túl korán kellett ébredniük, és ezért fáradnak el. A harmadik csoport volt a kutatás szempontjából igazán érdekes: ők azok, akiknek egyszerűen jóval magasabb az alvásigényük. Persze akadnak, akiknél az aluszékonyság egészségügyi problémákból, például magas vérnyomásból ered, ám a többieknél egyértelműen a genetikát lehet okolni azért, ha délutánonként megkívánják az alvást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top