nlc.hu
Egészség

Koronavírus-járvány: Izraelben már kapható Pfizer koronavírus elleni tablettája

Izraelben már kapható a Pfizer koronavírus elleni tablettája

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete is engedélyezte, hogy a tagállamok sürgősségi intézkedésként a hivatalos jóváhagyás előtt használják a Pfizer Covid gyógyszereit.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a Merck gyógyszergyártócég után a Pfizer is előállt a szájon át szedhető koronavírus elleni tablettával. Sőt, Izraelbe meg is érkezett a Pfizer gyógyszergyár első tablettaszállítmánya.  Az orvosság a vakcinához hasonlóan megakadályozza a súlyos betegség kialakulását, a fertőzöttek állapotának romlását.

A Pfizer klinikai kísérleteinek adatai szerint – amelyben 2200 ember vett részt –, a Paxlovid nevű vírusellenes szer 90 százalékban volt hatásos a kórházi ápolás, illetve a halálozás megelőzésében azoknál a pácienseknél, akiknél fennállt a betegség súlyos formáinak kockázata. A legfrissebb laboratóriumi adatok szerint a tabletta a SARS-CoV-2 nevű vírus omikron variánsa ellen is hatásos. A kísérletek során a kezelésben részesült betegek közül senki sem hunyt el. A kezelésben olyan oltatlan fertőzöttek vettek részt, akiknél fennállt a súlyos megbetegedés kockázata. 

tabletta

tabletta

A Paxlobid a múlt héten megkapta az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szervének (FDA) a jóváhagyását. A Pfizer belgiumi gyárából, Liege-ből érkezett gyógyszer jelentős fordulópontot jelenthet a járvány elleni harcban.

A gyógyszer a veszélyeztetett csoportokba tartozó 12 éves vagy idősebb koronavírus-fertőzöttek kezelésére szolgál.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete is engedélyezte, hogy a tagállamok sürgősségi intézkedésként a hivatalos jóváhagyás előtt használják a Pfizer Covid gyógyszereit. Ran Balicer, a Covid-19-cel foglalkozó izraeli nemzeti szakértői testület elnöke szerint a gyógyszer drámaian csökkentheti a súlyos megbetegedések kockázatát, így a kórházi terheket is. Szerinte a gyógyszer hatékony védelem lesz az Omicron variáns ellen a vakcinák és maszkok mellett.

(France24)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top