nlc.hu
Egészség

Május elsejéig érvényesek a védettségi igazolványok két oltással

A kormány változtatott a döntésén: más lesz a védettségi igazolvány érvényességének a feltétele

Az uniós szabályokhoz igazították a feltételeket.

Gulyás Gergely a csütörtök reggeli Kormányinfón közölte, összhangban az európai enyhe szabályozásokkal, május 1-jéig érvényesek maradnak az oltási igazolások akkor is, ha csak két oltást kapott valaki. Mint ismert, néhány hete még az volt a hivatalos álláspont, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul: csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy hat hónapon belül kapta meg a második oltását.

„A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel, sem más EU-tagállamok a védettségi igazolványokkal kapcsolatban nem vezettek be szigorúbb szabályozást, ennek értelmében a második oltástól 270 napig érvényes az EU-s Covid-igazolvány. Mivel nem akarjuk, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok legyenek érvényesek, megváltoztattuk a korábbi döntésünket és május 1-ig két oltással az oltási igazolványok érvényesek lesznek” – jelentette ki.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. január 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hozzátette, az ötödik hullám csúcsán vagyunk, de ha nem is, akkor ez pár nap múlva bekövetkezik. Mint mondta, az a feltételezés, amit az omikronnal kapcsolatosan korábban jeleztek, az valósággá vált: gyorsabban terjed, többen betegszenek meg, de a kórházi ellátórendszernek nem jelentett ez nagyobb megterhelést.

(via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top