nlc.hu
Egészség

A poszt-Covid 3 leggyakoribb tünete

Ez a poszt-Covid 3 leggyakoribb tünete, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni

Közzétette a Tüdőközpont a poszt-Covid leggyakoribb tüneteit.

Bár a koronavírus-járvány ötödik hulláma lecsengőben van, a fertőzésen átesettek közül sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. Az elmúlt időszak tapasztalatairől Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa beszélt az Egészségkalauznak.

A Tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző, Covid utáni tüdőgyógyászati ellátás regiszterből kiderült: hogy a 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között a nemek szempontjából nincs jelentős különbség.

A poszt-Covid 3 leggyakoribb tünete

Koronavírus-fertőzés után figyelni kell a betegséget követő esetleges szövődményekre. A kép illusztráció (Fotó: Pexels/Anna Shvets)

A pácienseknél előforduló társbetegségek közt kiemelkedik a magas vérnyomás (15 fő). A tüdőgyógyászati vonatkozású kórképek közül asztma 5 beteg esetében, COPD 1 páciens esetében áll fenn. Orvosi kezelésben részesült 42 ember, kórházban pedig 13 beteget kezeltek.

A páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg:

  • gyengeség, fáradékonyság: 29 fő
  • köhögés: 27 fő
  • légszomj, nehézlégzés: 25 fő.

Emellett kevésbé gyakran, de az egyéb panaszoktól mégis jelentős eltéréssel sokan számoltak be mellkasi fájdalomról, rendellenes szívdobogásról (17 fő) is.

A főorvos azt tanácsolja, ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok, és javulást nem tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top