nlc.hu
Egészség

5 hónapja koronavírus-pozitív szívbeteg lány

5 hónapja pozitív a tesztje a kamaszlánynak, ezért állandóan elhalasztják szívműtétjét

A jelenlegi szabályok értelmében negatív PCR-teszt hiányában az orvos nem végezheti el a műtétet.

Egy 15 éves lány tavaly október óta pozitív a koronavírustesztje, ezért nem kerülhet sor szívműtétjére. Miután náthás volt, staphylococcus aureus bakteriális betegséggel diagnosztizálták, és a koronavírus-tesztje is pozitív lett. Ezután még háromszor megtörtént ugyanez. Legutóbb februárban kellett teszteltetnie magát a lánynak, mert az osztálytársai közül valaki koronavírusos volt. Egy héttel a mintavétel előtt megint beteg volt: fájt a torka, a tesztelés napján viszont már egyetlen tünettel sem rendelkezett, az eredménye mégis pozitív lett újra – írja a parameter.sk.

Éédesanyja, Emma hozzátette, október óta a lányának egyetlen antigéntesztje sem lett pozitív. Szerinte a lánya soha nem is volt fertőzött. A PCR-tesztjei viszont sorra pozitívak. A tesztelésekre azért van szüksége, mert szívműtétre vár. Ehhez azonban elengedhetetlen a negatív PCR-teszt. Hónapok óta csak halasztgatják a fontos, 5 órás szívműtétet.

A lány gyerekorvosa is azt tanácsolja, hogy a szívműtéttel várjanak addig, amíg a koronavírus nem rendeződik. A szakemberek úgy vélik, hogy az immunszuppresszív emberek a koronavírus leküzdése után is pozitivitást mutathatnak. Nekik le van gyengülve az immunrendszerük. Ilyen lehet Emma lánya is.

A jelenlegi szabályok értelmében negatív PCR-teszt hiányában az orvos nem végezheti el a műtétet. Vannak azonban kivételek, amikor az orvos igenis kiírhatja az operációt. Mivel azonban egy szakorvos sem tudta megerősíteni Emmának, hogy lányánál gond nélkül el lehet végezni az operációt, az anyuka inkább a várakozás mellett döntött – írja a lap.

PCR-teszt

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top