nlc.hu
Egészség

Megnőtt a kereslet a jódtabletták iránt

A csernobili események után megnőtt a kereslet a jódtabletták iránt

Tegnap Csernobilt elfoglalták az oroszok, és az egykori atomerőmű környékén áthaladó tankok és harci járművek felverték a radioaktív port a környéken. A megnövekedett sugárzás hírének hatására érzékelhetően megnőtt a kereslet itt-ott a jódtabletták iránt, pedig erre semmi szükség.

A csernobili betonszarkofág a fehérorosz-ukrán határ közelében fekszik, és a Fehéroroszország felől támadó orosz katonák gyorsan bevették a területet, a bevonulásukkal rengeteg radioaktív port felverve. Ukrajna atomenergia-ügynöksége szerint a terület radioaktív sugárzása érezhetően megnőtt. A hír ha pánikot nem is, de érezhetően sok emberben félelmet generált. A Dobson Szabolcs szakgyógyszerész által vezetett Koronavírus vakcináció Facebook oldal információ szerint egyes hazai patikákból már jelezték, hogy a vevők elkezdtek érdeklődni a jódtabletták iránt – írja a napi.hu.

csernobili szarkofág

Az egyik csernobili betonszarkofág (fotó: pixabay)

Dobson Szabolcs felhívja a figyelmet, hogy a jódtabletta valójában nem jód, hanem jodid sód, és nagyon fontos a különbség. Indokolatlan esetben bevéve a kockázat jóval nagyobb, mint a haszon. Hangsúlyozza, hogy semmi szükség ezek beszerzésére, mert szükség esetén a sugárvédelmi készítményeket állami raktárakból és állami intézkedésre osztják szét. A 40 év felettieknek ráadásul csak nagyon magas radioaktív jodid kitettség esetén kell szedniük, mert az ő pajzsmirigyüket már nem fenyegeti a radioaktív jodid felhalmozódása. A katasztrófavédelem honlapja szerint a tablettákat csak központi utasításra szabad bevenni. Az alkalmazás az életkortól és az egészségi állapottól is függ, a gyógyszerhez csatolt utasítást be kell tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top