A koronavírus megjelenése óta rengeteget hallunk, olvasunk arról, hogy mennyire fontos az immunrendszer erősítése. Ennek kapcsán főleg a C-vitamin és a D-vitamin kap kiemelten nagy figyelmet. Ez a két vitamin azonban nemcsak a szervezetünk védelmi vonalát erősíti, hanem a bőrünk, a csontjaink, a vázrendszerünk egészségének fenntartásában is fontos szerepe van. Ezen felül a C-vitamin magas antioxidáns tartalma miatt is kifejezetten értékes. Azt is elmondjuk, melyik zöldséggel pótolhatod a D-vitamint!
Chilipaprika
Talán nem is gondolnád, de a chilipaprika azok közé a zöldségek közé tartozik, amik bővelkednek C-vitaminban. Természetesen tudjuk, hogy nem lehetséges nagy mennyiséget megenni belőle, de ha szereted a pikáns, csípős ízt, akkor érdemes a zöld chilit beépítened az étrendedbe. 100 gramm zöld chilipaprika 242 mg C-vitamint tartalmaz. Ha azonban inkább mellőznéd a csípős paprikát, a klasszikus tévépaprika is tökéletes lehet, hiszen szintén jól teljesít, ami a C-vitamin tartalmat illeti.
Fodros kel
A fodros kelt azok közé a zöldségek közé tartozik, amiket méltatlanul elfelejtünk, pedig télen és tavasszal nagyon is érdemes legalább heti egyszer az asztalra tennünk. 100 gramm fodroskel 120 mg C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag K-vitaminban, ami az érrendszerünknek és a szívünknek is jót tesz.
Kaliforniai paprika
Sokan szeretjük a kaliforniai paprikát, mert édes, lédús és húsos, így még a legunalmasabb szendvicset is fel tudja dobni. Létezik piros, zöld és sárga színű is, de ha a C-vitamintartalom az elsődleges szempont, akkor a sárgát válaszd! A sárga az abszolút nyertes, hiszen 100 grammban 183 mg C-vitamin van.
Kivi
A kivi az a gyümölcs, ami elviszi az aranyérmet, ha a gyümölcsök C-vitamintartalmát vesszük alapul. 100 grammban 93 mg C-vitamin van, és a fodros kelhez hasonlóan K- és E-vitaminban is gazdag. Ha naponta kettő közepes kivit megeszel, a napi C-vitaminszükségletedet is kipipálhatod.
Gombák
Amíg a C-vitamint viszonylag könnyű zöldségekből, gyümölcsökből pótolni, addig a D-vitamint nem. Ezért érdemes étrendkiegészítő formájában bevinned a szervezetedbe, ugyanis a természetben egyetlen zöldség tartalmaz D-vitamint, az pedig nem más, mint a gomba. A fajtától függően a gomba akár 2300 NE D-vitamint is tartalmazhat. A gombák közül is a shiitake gomba az, ami a legmagasabb arányban tartalmaz D-vitamint.