nlc.hu
Egészség

Gyógynövények az alvásért

5 gyógynövény, ami segíti az elalvást

A nyugodt alvás nem mindig jön magától, ilyenkor fordulhatunk a következő gyógynövényekhez segítségért.

A jó alvás fél egészség, épp olyan nagy súllyal nyom a latban, ha az egészségünk megőrzéséről van szó, mint a táplálkozás, rendszeres mozgás vagy a stresszcsökkentés. Mégis egyre gyakoribb panasz, hogy nem tudunk jól aludni, lefekvéskor hosszan forgolódunk, mielőtt álom jönne a szemünkre. Első körben az alvás körülményeit érdemes megvizsgálni, a matractól kezdve a megfelelő fényig megnézni, hogy mi akadályozza a nyugodt alvást, majd, ha a környezetet és a szokásainkat is az alvás szolgálatába állítottuk, mégis nehezen tudunk csak elaludni, akkor fordulhatunk a következő gyógynövényekhez segítségért.

1. Levendula

Az egyik legelterjedtebb nyugtató hatású gyógynövény a levendula, ami hatékonyan segít a szervezetnek az ellazulásban. Leginkább arra használják, hogy az elalvást segítse, ezért javasolják például lefekvés előtt a levendulás fürdőt, hogy kisimuljanak az idegeink, de az is jó felhasználási javaslat, hogy 30 perccel lefekvés előtt csepegtessünk párologtatóba levendulaolajat. Aki pedig szereti a gyógyteákat, az alvás előtt igyon egy kis csésze levendulateát a könnyű elalvásért.

2. Kamilla

A levendulához hasonlóan a kamilla is olyan gyógynövény, ami az alvás segítésén túl is rendelkezik más jótékony egészségügyi tulajdonságokkal. Az elalváshoz bevett szokás szerint kamillateát kell inni lefekvés előtt, de megtalálható a kamilla több alvást támogató étrendkiegészítőben is, ha nem akarunk épp teázni, ezeket is lehet fogyasztani.

Gyógynövényekből készül tea

A gyógynövények segíthetnek az elalvásban (Kép: Getty Images)

3. Macskagyökér

Az orvosi macskagyökér (valeriana) már a 18. század óta segít az alvásban az embereknek. Régebben parfümökben, fürdő- és testápolási termékekben használták az alvás segítésére, relaxációs hatása miatt. Bár a macskagyökér nem kifejezetten nyugtató hatású, abban nagy segítség lehet, hogy lecsendesítse az éjjel száguldó, nyomasztó gondolatokat, így könnyítve meg az elalvást.

4. Ashwagandha

Az ashwagandha, más néven álombogyó főleg az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban használt gyógynövény az álmatlanság legyőzésére. A növényben található anyagok megnyugtatják az idegeket és oldják a stresszt, ezzel enyhítik a szorongást, miközben segítenek az alvási ciklusok szabályozásában. Nyugtatóként hat, így nagyszerű segítséget jelenthet komolyabb alvásprobléma esetén is.

5. Golgotavirág

A golgotavirág Észak-Amerikában elterjedt gyógynövény, amely segít az elalvást. Tanulmányokban már kimutatták, hogy a golgotavirág akkor a leghatékonyabb, ha más, szedatív, azaz nyugtató hatású gyógynövényekkel együtt alkalmazzák (például citromfűvel, macskagyökérrel, komlóval). Nemcsak az alvás segítésére, hanem általában az elme megnyugtatására, sőt, fájdalom csökkentésére is használják a golgotavirágot.

Via

Gyógynövények az életünkben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top