nlc.hu
Egészség

Köhögés elleni gyógynövények

Ezek a gyógynövények a legjobbak köhögés ellen – más való hurutos és száraz köhögésre!

Már napok óta köhögsz, és nem akar múlni? Próbáld ki ezeket a gyógynövényeket, és könnyebben véget vethetsz a megfázásnak!

Egy egyszerű, de köhögéssel járó megfázás is megnehezítheti a mindennapjainkat. Összeszedtük, mely köhögés elleni gyógynövények segíthetnek hamarabb felépülni!

Nem mindegy, hogy száraz vagy hurutos köhögés kínoz!

Rengeteg természetes gyógymód és gyógynövény létezik köhögés ellen, de azt fontos tudnod, hogy nem mindegy, melyiket mikor használod: más való hurutosan, és más való száraz köhögésre.

A kettő között az a különbség, hogy amíg a hurutos köhögésnél van felszakadó váladék, és ez által megkönnyebbülést érezhetsz, addig a száraz köhögés egyszerűen csak erőltet, és ha nem iszol egy korty teát, vizet, vagy szopogatsz el egy mentolos cukorkát, hosszú percekig is kínozhat, és akár a hányingert is kiválthat.

Az is előfordulhat, hogy a száraz köhögés átvált hurutosba, ebben az esetben eltérő gyógynövényeket kell használni az első pár napban, majd azt követően. Azt azonban érdemes tudnod, hogy a méz mindegyik köhögésnél a segítségedre lehet: a száraz köhögést is enyhíti, mert bevonja a torkot, továbbá gyulladáscsökkentő hatása is van, és aludni is könnyebben tudsz majd, ha a teádat mézzel iszod.

Gyógynövények köhögés ellen

A hársfa teája hurutos köhögés esetén segíthet
(Fotó: Getty Images)

Gyógynövények száraz köhögésre és hurutos köhögésre

Ha száraz köhögéssel küzdesz, fontos, hogy bevond a nyálkahártyát, és enyhítsd annak az ingerlését. Ilyenkor a gyulladáscsökkentő kamilla, az izzasztó hatású bodzavirág, a kellemes ízű fehér akác, a gyulladáscsökkentő martilapu, valamint a lándzsás útifű főzetéből készült tea lehet a legjobb választás.

Ha hurutosan köhögsz, tehát ha van felszakadó váladék, akkor olyan gyógynövényeket kell használnod, amik mielőbb segítenek kiüríteni a lerakódást. A köptető hatású tüdőfű, az antibakteriális kakukkfű, az illatos hársfavirág, a fertőtlenítő hatású oregánó és a hörghurutra is jó orvosi veronika, valamint a mentatea jó választás ilyenkor. Plusz segítség lehet a gyógyulásban, ha a párologtatóba pár csepp eukaliptuszolajat is teszel.

Fontos, hogy fájdalommal járó és makacs köhögéssel mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Tudj meg még többet a szervezeted működéséről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top