nlc.hu
Egészség

Mobilalkalmazás pókiszony ellen

Rettegsz a pókoktól? Ezzel a mobilos alkalmazással legyőzheted a félelmedet

Kifejlesztettek egy mobiltelefonos alkalmazást, amely segít a pókiszony leküzdésében.
Pók

Mobiltelefonnal legyőzhető a pókiszony: olyan okostelefonos applikációt fejlesztettek a Bázeli Egyetem tudósai, mely játékos módon szabadítja meg az érintetteket az ízeltlábúaktól való félelmeiktől.

Az alkalmazás két héten át tartó használata után a pókiszonnyal vagy undorral élők könnyebben közelítettek meg egy terráriumba zárt valódi pókot, mint azok, akik nem próbálták ki az applikációt – írta a kutatócsoport a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

A phobys nevű applikáció virtuális pókokat mutat a használóknak. Először a távolból, majd közelről figyelhetik meg az állatokat, végül meg is mozdulnak a pókok. Ha a kamerát a kezükre irányítják, a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrükre. „Azok számára, akik félnek a pókoktól, könnyebb egy virtuális állattal szembesülni, mint egy valódival” – magyarázta Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője.

A fejlesztők egy játékhoz hasonlóan építették fel a mobilos applikációt. Több lépcsőfokon át egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, végül már egyre több pók szaladgál a képernyőn.

A kutatásban 66 arachnofóbiás ember vett részt. Felük két héten át hat alkalommal félórás tréningen vett részt. Kérdőívek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket.

Fóbiákat az emberek 3-15 százaléka megél élete során a tanulmány szerint. A pókoktól való kifejezett félelem az arachnofóbia, az ezzel élők között vannak, akik nem képesek emiatt a szabadban tartózkodni, mások aprólékosan átvizsgálnak minden termet, ahova belépnek és vannak, akik sohasem mennek pincékbe vagy padlásokra.

Sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget. A phobys nevű applikáció nagy segítséget jelenthet számukra.

(MTI)

(Kiemelt kép: Pixabay/Warren Matthews)

Fóbiák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top