Mindennapok

„Rettegek a szójátékoktól” – 10 meghökkentő fóbia

Van, aki retteg a sötétben, más nem bírja a horrort – mindenkinek vannak félelmei. Néhány embert viszont teljesen irracionális dolgok tartanak rettegésben.
szorongás

Réka 21 éves, egyetemista lány, önálló, aktív fiatal nő, és tökéletesen menedzseli az életét, egészen addig, ameddig nem találkozik szembe egy pókkal. Lehet a világ legkisebb példánya is, a rettegés változatlan. Eluralkodik rajta a halálfélelem, bepánikol, leizzad, és utána akár órákig is azt hallucinálja, hogy rajta mászik az a bizonyos nyolclábú. Aludni sem tud. A betegség neve: arachnofóbia, a pókoktól való beteges félelem, amit ha máshonnan nem, egy 1990-es filmből többé-kevésbé sokan ismerhetnek.

Mindenkinek vannak félelmei, ám a félelem és a fóbia nem ugyanaz.  Amikor egy konkrét dologtól annyira retteg az ember, hogy az tartós életszínvonal-romlást okoz, akkor kezdhetünk fóbiáról beszélni. Legismertebb fóbiák talán az akrofóbia (tériszony), klausztrofóbia ( bezártságtól való félelem), demofóbia (tömegiszony) és persze a fent említett pókiszony.  De mi van akkor, ha valakinek olyan fóbiája van, azaz olyasmitől retteg, ami másnak egy hétköznapi semmiség? Terápiás kezelésekkel könnyen kideríthető, milyen élethelyzet vagy esemény vezetett a fóbia kialakulásáig, de sokszor akár a gyerekkorig visszavezethető.

Lássunk 10 meghökkentő fóbiát:

  • Aibofóbia : A palindromoktól való félelem, ami röviden annyit jelent, hogy az illető betegesen retteg a szójátékoktól. Azoktól a szavaktól, amik visszafele ugyanazt jelentik, illetve olyan szavaktól vagy szókapcsolatoktól, amik  visszafele olvasva is értelmesek. 
  • Genufóbia: Félelem a térdektől. Igen, a térdektől.  Ezeknek az embereknek különösen szörnyű évszak a nyár, hiszen akkor rengeteg „szabad térd” rohangál az utcán. Ám bármennyire is utálják a látványt, akarva akaratlanul is a tekintetük a térdekre vándorol.
  • Atelofóbia: A tökéletlenségtől való félelem. Az atelofóbiás ember állandóan megkérdőjelezi önmagát. Rögeszméjévé válik, hogy nem túl jó, az amit csinál. Sokszor neki se áll a dolgoknak, hisz úgy gondolja, úgyis elrontaná. A betegség enyhébb változatát az önbizalomhiánnyal vonják párhuzamba. 
  • Xanthofóbia: Megrögzött félelem a citromsárga színtől. Valószínűleg ők nem örültek 2018 őszi divatjának, mivel ekkor dübörgött a citromsárga/okkersárga árnyalat.
  • Agorafóbia: Az otthon elhagyásától való félelem. Ez is nagyon kellemetlen lehet, hiszen az emberek többsége imád kimozdulni, sétálni a szabadban, elmenni moziba, barátokkal találkozni. Az agorafóbiás embert viszont mindez rettegéssel tölti el. Fél a biztonságos lakás elhagyásától, a tágas közterektől, és egy kis tömegiszony is társul mindezek mellé. A Nevem Sam c. filmben találkozhatunk ezzel a betegséggel, melyben a főszerepet Sean Penn játssza.
  • Arachibutyrofóbia: Hihetetlen, de létező. Van, aki attól retteg, hogy a mogyoróvaj a szájpadlására ragad. 
  • Termoliafóbia: Vannak emberek, akik a nyár meleg napsugaraitól félnek, és úgy általánosságban a napfénytől is.  
  • Psicislegatusfóbia:  E fóbián szenvedők betegesen félnek egy titokzatos haltól, ami szerintük követi őket. 
  • Stasofóbia: Az illető fél a felállástól, a sétálástól és minden olyan dologtól, amit állva kell végezni. Képzelhetjük, hogy ez a fóbia micsoda nehézségekkel járhat a mindennapokban.
  • Siderodromofóbia: Mennyi embernek szép emlék, amikor felszáll a vonatra a haverokkal, aztán bemondja a hangos, hogy Siófok állomás következik, és mindenki tudja, hogy egy hatalmas buli veszi kezdetét. Kivéve, azoknak, akik siderodromofóbiában szenvednek, ők ugyanis szoronganak és reszketni kezdenek a vonat látványától és minden olyan dologtól, ami a vonatra akár kicsit is emlékezteti őket. 

Mi a megoldás?

Elsősorban pszichoterápiás megoldásokkal próbálkoznak a szakemberek, és sokaknál gyógyszer sem szükséges a javuláshoz. Ezek a terápiák arról szólnak, hogy a pszichológus igyekszik megértetni a pácienssel, hogy az a dolog, amitől fél, nem is olyan ijesztő. Természetesen ez nem egy egyszerű folyamat, ha a beteg nem akarja, és nem hajlandó lemondani a tüneteiről, akkor nem biztos, hogy a terápia sikeres lesz. A terápiák egyéntől és magától a fóbia fajtájától  is függhetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top